Ponekod zabave, drugod strogi ukrepi: kako bodo silvestrovali po svetu?

Koronavirus 29. Dec 202112:24 > 14:09 0 komentarjev
New York
PROFIMEDIA

Priprave za vstop v novo leto 2022 so v polnem teku. Medtem ko so marsikje zaradi pandemije znova odpovedali množična silvestrovanja na prostem, bodo tudi tam, kjer tovrstna praznovanja bodo, ta v znamenju ukrepov zoper širjenje virusa. Silvestrovanja na prostem bodo med drugim v Madridu in Moskvi, zabava bo tudi v New Yorku.

V naši zahodni sosedi, Italiji, bodo silvestrske zabave na prostem znova prepovedane, prav tako ne bo osrednjega množičnega silvestrovanja na Dunaju v Avstriji. V hrvaški prestolnici Zagreb medtem silvestrovanje na prostem bo, a bo osrednje prizorišče ograjeno, nanj bo mogoče vstopiti samo s covidnim potrdilom. Kot je razvidno s spletnih strani s turistično ponudbo, bo precej pestro novoletno dogajanje tudi v Budimpešti.

Ukrepi bodo narekovali dogajanje v Berlinu, Londonu in Parizu

V Nemčiji bodo silvestrovanja minila v znamenju strogih omejitev za zajezitev širjenja virusa, ki so začele veljati v torek. Največjo silvestrsko zabavo v državi, ki je pred pandemijo covida-19 potekala v prestolnici Berlin, so skupaj z ognjemetom znova odpovedali, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Tradicionalni silvestrski koncert in ognjemet so zaradi naraščajočega števila okužb odpovedali tudi na pariških Elizejskih poljanah. Prav tako ognjemet ne bo razsvetlil neba nad Eifflovim stolpom.

Francija, Pariz
PROFIMEDIA

Za odpoved znamenitega silvestrovanja na trgu Trafalgar se je zaradi širjenja koronavirusne različice omikron odločil tudi londonski župan Sadiq Khan. Pričakovali so sicer okoli 6.500 obiskovalcev.

Bolj veselo bo na ulicah Madrida in Moskve

Se bo pa lahko več tisoč ljudi po enem letu premora znova zbralo na silvestrski zabavi na glavnem trgu španske prestolnice Madrid Puerta del Sol. Število udeležencev so sicer zmanjšali za okoli 60 odstotkov na največ 7.000.

Množico obiskovalcev kljub hitremu širjenju virusa brez večjih omejitvenih ukrepov pričakujejo tudi v ruskem glavnem mestu Moskva oziroma na tamkajšnjem Rdečem trgu, kjer bo tako kot po drugih ruskih mestih nebo razsvetlil ognjemet. Ognjemet si bo za razliko od lani mogoče znova v živo ogledati tudi v avstralski metropoli Sydney pri tamkajšnji operni hiši.

Silvestrska zabava bo tudi na newyorškem Times Squaru, kjer bodo med drugim spustili kristalno kroglo. Bo pa pogoj za udeležbo na zabavi cepljenje proti covidu-19.

New York
PROFIMEDIA

Andrea Bocelli bo zapel na Tajskem

V Združenih arabskih emiratih, ki ima enega najvišjih deležev precepljenosti proti covidu, pa bodo medtem silvestrovanja potekala brez vsakršnih omejitev. Na najvišji stolpnici na svetu Burdž Kalifa bodo ponovno pripravili laserski spektakel in ognjemet.

Množične prireditve ob prehodu v novo leto pripravljajo še na Tajskem, kjer bo večer zaznamoval koncert italijanskega tenorista Andree Bocellija, in na Kitajskem. V brazilski metropoli Rio de Janeiro pa so silvestrovanje na plaži Copacabana že drugo leto zapored odpovedali, poroča dpa.

Prvi bodo v petek ob 11. uri po srednjeevropskem času v leto 2022 vstopili v tihomorski otoški državi Samoa, ob 14. uri se bodo novega leta med drugim razveselili v Sydneyju, ob 21. uri v Združenih arabskih emiratih, še uro kasneje pa v Turčiji in ruski prestolnici. Od evropskih držav se bodo med prvimi od starega leta poslovili v Grčiji, na Finskem in v baltskih državah, in sicer ob 23. uri po srednjeevropskem času. Eno uro zatem pa bo poleg Slovenije v leto 2022 vstopila še večina drugih držav članic Evropske unije.

Sledila bosta še Združeno kraljestvo in Portugalska, nato pa ob 4. uri po srednjeevropskem času še prebivalci Argentine in nekateri prebivalci Brazilije. Kot zadnja bosta leto 2021 ob 13. uri po srednjeevropskem času zapustila nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!