Poplave v Libiji: številne mrtve pokopavajo v množičnih grobiščih

Svet 13. Sep 202308:07 > 19:40 1 komentar
Libija
PROFIMEDIA

Iz mesta Derna na vzhodu Libije, ki so ga opustošile poplave, prihajajo poročila o naraščajočem številu smrtnih žrtev, ki naj bi jih bilo že več kot 5000. Številne umrle so že pokopali. Reševalci ob poročilih o 10.000 pogrešanih iščejo preživele, vrstijo pa se napovedi pomoči. Obljubili so jo tudi Združeni narodi.

Derna je najhuje prizadeto območje Libije, ki jo je v nedeljo doseglo neurje Daniel, saj sta se na območju podrla dva jezova in mesto je zalila voda, ki je številne stavbe skupaj z ljudmi odplaknila v morje.

Brez strehe nad glavo je samo v Derni ostalo 30.000 ljudi, ocenjuje Mednarodna organizacija za migracije (IOM), ki dodaja, da jih je še nekaj tisoč brez domov v bližnjih krajih.

Pozno v torek so oblasti v politično razdeljeni državi potrdile okoli 2.300 smrtnih žrtev. Danes pa je po navedbah tiskovnega predstavnika notranjega ministrstva vlade na vzhodu države število smrtnih žrtev naraslo na več kot 3.800. Skoraj 3.200 naj bi jih pokopali, med žrtvami pa naj bi bilo tudi najmanj 400 tujcev, večinoma iz Sudana in Egipta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden od ministrov v vladi na vzhodu države je sicer pred tem dejal, da so v Derni našteli že več kot 5.300 umrlih. Minister za civilno letalstvo Hičem Abu Čkiuat ob tem ocenjuje, da bi se lahko število celo podvojilo. Morje naj bi nenehno naplavljalo nova trupla.

Britanski BBC poroča, da umrle že pokopavajo, in sicer v skupnih grobovih. Trupla so bila zavita v vreče in odeje, pokopavali so jih s pomočjo bagra, poroča BBC. Trupla 145 Egipčanov pa so denimo že vrnili v domovino.

Iščejo morebitne preživele in prosijo za pomoč

Mednarodna konfederacija Rdečega križa in Rdečega polmesca je poročala o 10.000 pogrešanih, reševalne službe na terenu pa so v torek zvečer sporočile, da naj bi bilo teh okoli 5.000. Tako reševalci kot sorodniki še vedno iščejo morebitne preživele in pri tem prosijo za vso možno pomoč.

Mohamed Kamati, prostovoljec v Derni, je povedal, da reševalci še vedno iščejo žrtve. “Vse mlade, vse, ki imajo diplomo ali kakršnokoli zdravniško izobrazbo, pozivamo, naj nam priskočijo na pomoč,” je povedal za tiskovno agencijo Reuters. “Primanjkuje nam medicinskih sester, potrebujemo pomoč,” je dodal.

pomoč v Libiji
AFAD/PROFIMEDIA

Tujo pomoč otežuje politična situacija v Libiji

Ta je po poročanju tujih tiskovnih agencij že začela prihajati v državo, a dostavo pomoči in reševanje otežuje politična situacija v Libiji, ki je razdeljena med dve rivalski vladi, obenem pa številne ceste ostajajo poplavljene ali uničene.

Med drugim so pripravljeni pomagati ZDA, Nemčija, Iran, Katar, Turčija in EU. Italija danes v Libijo pošilja dve vojaški transportni letali, ki bosta v državi pripeljali tako zdravstveno in logistično opremo, tudi ekipe strokovnjakov. Na pot se je naložena s pomočjo prav tako podala ladja mornarice, po potrebi lahko pošljejo še eno, ki bi lahko prepeljala helikopterje za iskanje, je sporočilo italijansko obrambno ministrstvo.

Z lokalnimi, nacionalnimi in mednarodnimi partnerji pri zbiranju nujno potrebne humanitarne pomoči že sodelujejo tudi Združeni narodi, je v torek sporočil tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Stephane Dujarric. Njihova ekipa na terenu že ocenjuje potrebe in podpira lokalne oblasti pri nudenju pomoči.

pomoč libiji
PROFIMEDIA

Prizadetih zaradi poplav v Libiji se je tako kot tudi žrtev nedavnega potresa v Maroku danes spomnil papež Frančišek. “Moje misli so pri ljudeh v Libiji, ki jih je močno prizadelo deževje, ki je povzročilo poplave z veliko žrtvami in ranjenimi, pa tudi veliko škodo,” je ob zaključku splošne avdience na Trgu svetega Petra po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal papež.

Svetloba razkrila porušene soseske, na dan prihajajo pretresljive zgodbe

Strokovnjaki za vodno inženirstvo so za BBC povedali, da je po predvidevanjih najprej odpovedal jez, ki je od Derne oddaljen približno 12 kilometrov, nato pa je voda odtekla v dolino in uničila še drugi jez, ki je bližje mestu. Videoposnetki, posneti v nedeljo, prikazujejo hudourniško reko, ki se vali skozi Derno in s seboj nosi avtomobile.

Dnevna svetloba je razkrila porušene soseske z ulicami, prekritimi z blatom in ruševinami, na katerih so stala prevrnjena vozila.

Iz opustošenih mest prihaja več pretresljivih zgodb o ljudeh, ki jih je odneslo v morje, medtem ko so se drugi držali streh, da bi preživeli. “Kar sem videl, me je šokiralo, kot bi bil cunami,” je za BBC Newshour povedal Hišam Čkiouat iz libijske vlade na vzhodu države.

Minister za zdravje vzhodne Libije Otman Abduljalil je za agencijo Associated Press po telefonu iz Derne povedal: “Bili smo osupli nad količino uničenja. Tragedija je zelo velika in presega zmožnosti Derne in vlade.”

Nedeljsko neurje je prizadelo tudi mesta Soussa, Al Marj in Misrata.

Libija
PROFIMEDIA

Politični kaos

V Libiji vlada politični kaos, odkar je bil leta 2011 strmoglavljen in ubit dolgoletni vladar, polkovnik Moamer Gadafi, zaradi česar je država, bogata z nafto, dejansko razdeljena na začasno mednarodno priznano vlado, ki deluje v prestolnici Tripoli, in drugo vlado na vzhodu države. Diplomatska prizadevanja za razrešitev konflikta doslej niso obrodila sadov.

Vlada v Tripoliju je na območja, ki jih je prizadelo neurje, poslala letalo s 14 tonami medicinske pomoči in več kot 80 zdravstvenimi delavci, čeprav ne nadzoruje prizadetega vzhoda države, kjer leži tudi Derna, še piše BBC.

Derna ima okoli 100.000 prebivalcev in leži približno 250 kilometrov vzhodno od Bengazija ob obali. Obdana je s hribi rodovitne regije Jabal Akhdar. Mesto je bilo nekoč znano po tem, da so se v njem po Gadafijevem padcu v Libiji uveljavili borci skupine Islamska država. Nekaj let pozneje jih je pregnala Libijska narodna vojska, ki sicer pripada generalu Halifi Haftarju, ki je zaveznik vzhodne uprave.

Vplivni general je povedal, da vzhodni uradniki trenutno ocenjujejo škodo, ki so jo povzročile poplave, da bi lahko obnovili ceste in ponovno vzpostavili elektriko ter tako pomagali pri reševanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje