Poplave v Nemčiji povzročile do 30 milijard evrov škode

Svet 09. Avg 202120:17 0 komentarjev
Poplave v Nemčiji
Schuld. (Vir: Wolfgang Rattay/REUTERS)

Škoda, ki je nastala zaradi obsežnih poplav na zahodu Nemčije, bi lahko znašala do 30 milijard evrov, je danes ocenil ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet. V mestu Koblenz je tožilstvo že uvedlo preiskavo proti vodji okrožja Jürgnu Pföhlerju. Sumijo ga malomarnosti, ki je vodila v številne smrti.

Samo za deželo Severno Porenje-Vestfalija so škodo ocenili na več kot 13 milijard evrov, v sosednji deželi Porenje-Pfalška pa bo verjetno ta ocena še višja, je dejal ministrski predsednik Armin Laschet.

Laschet je v deželnem parlamentu danes dejal, da bodo morali v nacionalni sklad za obnovo po poplavah verjetno zbrati od 20 do 30 milijard evrov. Zaenkrat so po njegovi oceni na dobri poti, poročajo tuje tiskovne agencije. “Vse dežele so pokazale pripravljenost glede teh 20 do 30 milijard evrov,” je povedal.

Poplave v sredini julija so zahtevale 184 življenj, za seboj pa pustila opustošenje. Laschet je danes še dejal, da je bilo v deželi med drugim poškodovanih več kot 150 šol in več kot 200 vrtcev. Opozoril je, da v deželi od druge svetovne vojne niso imeli situacije, ko bi morali hkrati znova zgraditi po več tisoč uničenih domov.

Vlada se je sicer po tragediji zavezala, da bo posodobila sistem opozarjanja pred katastrofami, med drugim tudi z razširjeno uporabo siren.

Nemčija poplave Nemčija poplave
Slikano v nemškem upravnem okrožju Köln (TWITTER/@BezRegKoeln)
Nemčija Nemčija
Thilo Schmuelgen/REUTERS
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Posledice poplav v kraju Schuld. (Vir: REUTERS)
Posledice poplav v Nemčiji Posledice poplav v Nemčiji
REUTERS/Wolfgang Rattay
Posledice poplav v Nemčiji Posledice poplav v Nemčiji
REUTERS/Wolfgang Rattay
Posledice poplav v Nemčiji Posledice poplav v Nemčiji
REUTERS/Wolfgang Rattay
Nemčija Nemčija
Rhein-Erft-Kreis/REUTERS
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Thilo Schmuelgen/REUTERS
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Thilo Schmuelgen/REUTERS
Nemčija Nemčija
Wolfgang Rattay/REUTERS

Tožilstvo uvedlo preiskavo zaradi smrtonosnih poplav

Tožilstvo v mestu Koblenz je v primeru smrtonosnih poplav sredi julija uvedlo preiskavo proti vodji okrožja Ahrweiler Jürgnu Pföhlerju. Sumijo ga malomarnosti, ki je vodila v številne smrti tamkajšnjih prebivalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pföhler je bil namreč na večer 14. julija, ko so območje prizadele hude poplave, dežuren in je imel kot edini možnost sprejemati odločitve, pa tega ni storil kljub opozorilom. Preiskujejo tudi še eno osebo, ki je za nekaj časa prevzela vodenje kriznega štaba.

Pojavile so se tudi kritike oblasti, češ da niso storile dovolj, da bi zaščitile prebivalce. Po prvih začetnih ugotovitvah je tožilstvo v Koblenzu potrdilo začetni sum uboja in povzročitve poškodb in malomarnosti, zato so uvedli preiskavo.

V okviru pregleda dogodkov so odkrili, da bi morali odgovorni glede na napovedi možnosti poplav izdati opozorilo in evakuirati prebivalce iz bližine narasle reke Ahr že do večera 14. julija. To se po trenutnih informacijah tožilstva ni zgodilo, ali pa navodila niso bila izdana dovolj jasno, kar bi lahko pomenilo malomarnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!