Poraženi Bolsonaro prekinil molk, a poraza ni priznal

Svet 01. Nov 202214:29 > 21:29 1 komentar
Adriano Machado/REUTERS

Po nedeljskih predsedniških volitvah v Braziliji, na katerih je Luiz Inacio Lula da Silva (sicer tesno) premagal dosedanjega predsednika Jairja Bolsonara, narašča napetost. Danes se je prvič oglasil tudi Bolsonaro in napovedal, da bo ravnal v skladu z ustavo, ni pa v kratkem nagovoru omenil svojega poraza. Vodja njegovega kabineta Ciro Nogueira je sicer potrdil, da se bo začel "proces predaje" oblasti. Privrženci poraženega predsednika so medtem v znak protesta zablokirali številne ceste po državi.

V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev je bil za brazilskega predsednika s 50,9 odstotka glasov izvoljen Luiz Inacio Lula da Silva, Jair Bolsonaro pa jih je prejel 49,1 odstotka.

Bolsonaro je po nedeljskem porazu danes prvič spregovoril v javnosti. Napovedal je, da bo ravnal v skladu z ustavo, ni pa v kratkem nagovoru omenil svojega poraza. Prav tako pa tudi ni izpodbijal rezultata volitev, česar so se številni bali.

Bolsonaro je še dejal, da morajo biti vsi protesti mirni. Njegovi podporniki so namreč, nezadovoljni zaradi njegovega poraza na volitvah, s tovornjaki blokirali številne ceste in avtoceste po vsej državi.

Brazilija
Amanda Perobelli/REUTERS

Državna zvezna avtocestna policija je poročala o več kot 250 popolnih ali delnih blokadah cest in avtocest v najmanj 23 od 27 brazilskih zveznih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Največ preglavic zaradi cestnih blokad je v zvezni državi Santa Catarina na jugu države, kjer je Bolsonara podprlo skoraj 70 odstotkov volivcev.

Brazilija
Pilar Olivares/REUTERS

V Sao Paulu so podporniki Bolsonara s tovornjaki blokirali avtocesto, ki vodi do letališča Guarhulos, glavnega mednarodnega vozlišča v Braziliji.

Zaradi blokad so na letališču ponoči odpovedali nekatere lete. Upravljalec letališča je opozoril na težave pri dostopu in potnike pozval, naj pri letalskih družbah preverijo status svojih letov, poroča Ansa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje