Poročilo evropske ombudsmanke: opaziti odpor do protikorupcijskih reform

Svet 25. Apr 202322:21 3 komentarji
Evropski parlament
Yves Herman/REUTERS

Evropska varuhinja človekovih pravic je opozorila na odpor v Evropskem parlamentu do protikorupcijskih reform, med katerimi je tudi pravilo, ki nekdanjim poslancem šest mesecev po koncu mandata prepoveduje lobiranje.

Evropska varuhinja človekovih pravic Emily O’Reilly je danes ob predstavitvi letnega poročila dejala, da je v Evropskem parlamentu opazila odpor do protikorupcijskih reform. Kot primer je navedla nedavno sprejeto pravilo, ki nekdanjim poslancem šest mesecev po koncu mandata – in ne dve leti, kot je bilo sprva predvideno – prepoveduje lobiranje.

Decembra lani je v Evropskem parlamentu izbruhnila afera Katargate, v okviru katere naj bi več oseb od Katarja in Maroka prejelo velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v parlamentu v korist omenjenih držav. V luči škandala se je predsednica parlamenta Roberta Metsola zavezala, da bo ponovno vzpostavila zaupanje v parlament, ter se kasneje z vodji parlamentarnih skupin dogovorila za reforme na področju lobiranja.

Gre za t. i. obdobje za razmislek, ki so ga nedavno sprejeli evropski poslanci. “Šest mesecev ni pravo obdobje za razmislek,” je dejala O’Reilly in opozorila, da je bil prvotni časovni okvir dve leti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem je izrazila zaskrbljenost, da bi se v Bruslju lahko normalizirala praksa t. i. vrtljivih vrat, ko osebe, potem ko zapustijo javno službo EU, zasedejo delovna mesta v zasebnem sektorju, povezana z njihovimi prejšnjimi dejavnostmi.

Prav tako je izrazila željo, da se v prihodnjih preiskavah te prakse preučijo plače, ki jih dobijo uradniki, ko zapustijo javno upravo EU. Po njenih besedah je “potrebno nekaj zelo velikega”, da oseba odide s položaja v EU. “In verjamem, da je to zelo pogosto denar,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje