Poročilo Nase o NLP: Vesoljci ne obstajajo, ampak …

Svet 14. Sep 202317:16 > 17:52
zvezde, galaksija, vesolje, nebo
S prostim očesom lahko vidimo okoli 9.000 zvezd/PROFIMEDIA

Na stotine poročil o nenavadnih pojavih, ki jih pogosto imenujemo NLP, so preučili znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa. Kakšne so njihove ugotovitve? Čemu je mogoče pripisati neobičajne luči, o katerih pogosto poročajo piloti? Ali vesoljci obstajajo?

Ideja o vesoljcih že stoletja zaposluje naše misli in je povod za množico filmov, romanov in pesmi. Vprašanje je, ali življenje zunaj našega planeta obstaja. Ameriška vesoljska agencija Nasa je preučila na stotine poročil o nenavadnih pojavih, ki jih najpogosteje imenujemo NLP (neznani leteči predmeti), poroča britanski BBC. Pri tem ne gre za Nezemljane ali vesoljce, temveč za točke na nebu, ki jih pogosto opazijo piloti, vzrok teh pojavov pa ostaja nejasen. Skupina znanstvenikov danes pojasnjuje, kaj je res in kaj ne.

“Številne verodostojne priče, pogosto gre za vojaške pilote, so v zadnjem času poročale, da so v zračnem prostoru ZDA videle predmete, ki jih niso prepoznale,” v poročilu piše Nasa. Večina teh dogodkov je bila pojasnjenih. Večinoma gre za letala, balone, brezpilotne letalnike in druga podobna zračna plovila, vremenske pojave ali celo smeti, kot so plastične vrečke.

Obstaja pa peščica takih, ki jih ni mogoče takoj opredeliti kot “znane pojave, ki jih je povzročil človek, ali naravne pojave”, poročilo povzema BBC. Te dogodke je Nasa poimenovala za neidentificirane anomalne pojave oziroma UAP.

nasa
PROFIMEDIA

Nasa pravi, da ni razloga, da bi sklepali, da za pojavi stojijo zunajzemeljski viri. Vendar te možnosti ni mogoče popolnoma izključiti. “Ti objekti so morali potovati skozi naš sončni sistem, da so prišli sem,” piše v poročilu. Čeprav na podlagi tega poročila ni mogoče sklepati o zunajzemeljskem življenju, pa “morebitna neznana tehnologija Nezemljanov, ki deluje v Zemljinem ozračju”, ni možnost, ki bi jo bila Nasa pripravljena zanikati, še piše BBC.

Namestnica vodje Nasinega direktorata za znanstvene misije Nicola Fox je dejala, da gre pri neznanih zračnih pojavih za “eno največjih skrivnosti našega planeta”, kot razlog pa je navedla pomanjkanje podatkov, zaradi česar ni mogoče narediti znanstveno podprtih zaključkov.

V poročilu so se posvetili tudi vprašanju, kako preveriti podatke o UAP. Nasini sateliti, ki opazujejo Zemljo, na splošne ne morejo zaznati relativno malih objektov, kot so UAP. Lahko pa pomagajo pri preučevanju okoljskih pogojev, ki sovpadajo s poročanjem o UAP. Poročilo omenja tudi druga civilna orodja, ki lahko pomagajo pri preučevanju, vključno z radarskimi omrežji in teleskopi.

Bistveni orodji za prepoznavanje UAP sta umetna inteligenca in strojno učenje, še piše Nasa. Eden ključnih izzivov pri boljšem razumevanju UAP je pomanjkanje podatkov, kar želijo zapolniti s tehnikami množičnega zbiranja podatkov. Kot piše BBC to vključuje odprtokodne aplikacije za telefone in druge metapodatke o pametnih telefonih številnih opazovalcev NLP po vsem svetu.

Bill Nelson
PROFIMEDIA

Fox in vodja agencije Bill Nelson sta oznanila še, da bo Nasa imenovala novega direktorja za raziskovanje neznanih zračnih pojavov, ki naj bi poskrbel za vzpostavitev zanesljive baze podatkov in njihovo vrednotenje. Nista pa želela razkriti, kdo naj bi prevzel to funkcijo.

Fox je omenila tudi, da želijo oblikovati načrt za prihodnje preučevanje neznanih zračnih pojavov, pri čemer so v poročilu pojasnili, kako bi si raziskovalci pri tem lahko pomagali z umetno inteligenco. Poudarila je še, da želijo odpraviti stigmo, ki spremlja neznane leteče predmete, saj piloti zaradi tega pogosto nočejo prijaviti nenaravnih pojavov, ki jih opazijo.

O neidentificiranih letečih predmetih so julija razpravljali tudi v ameriškem kongresu. Na vprašanja zakonodajalcev so odgovarjali trije nekdanji pripadniki ameriške vojske, ki trdijo, da so videli NLP in da ameriška vlada prikriva dokaze o tem. Včeraj pa se je z Nezemljani ukvarjal tudi mehiški kongres. Pod prisego je pričal ufolog Jaime Maussan, ki je politikom prikazal dve domnevni trupli Nezemljanov.