Porošenko ekskluzivno za N1: Nato je že v vojni

N1 video 10. Mar 202215:14 > 16:43 12 komentarjev
N1

Nekdanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko se je iz središča Kijeva oglasil za hrvaški N1. Spregovoril je o tem, kakšno je trenutno stanje v ukrajinski prestolnici, pa tudi o tem, kaj bi bilo treba še storiti, da se zaustavi prelivanje ukrajinske krvi.

“Mislim, da se Hrvati še spominjajo, kako je bilo spati med vojno in kako preživeti. Sem v središču Kijeva, manj kot 10 kilometrov od mene so ruske čete. Še včeraj in predvčerajšnjim so ciljali na civiliste v Kijevu, danes pa smo iz mest Bucha, Hostomel in Irpin evakuirali civiliste. Ponosen sem, da smo samo iz teh krajev evakuirali več kot 8000 državljanov. Ti kraji so popolnoma uničeni, ne obstajajo več. To je ruska politika – uničiti vse pred seboj,” je v pogovoru za hrvaški N1 dejal Porošenko.

Medijem se je zahvalil za širjenje informacij iz Ukrajine, saj so tako Rusiji onemogočili širjenje lažnih novic. “Vsekakor mislim, da se borimo za svobodo, za demokracijo. To je boj proti zlu, hudiču, noremu manijaku Putinu, ki izvaja vojne zločine, ki je samo v zadnjih dveh dneh v Mariupolu po poročanju tamkajšnjega župana pobil več kot 1400 državljanov na dan, civiliste, tudi otroke. Napadajo porodnišnice, otroške bolnišnice, tudi več kot 200 šol ter več kot 120 bolnišnic,” je dejal Piorošenko in dodal, da je najbolj šokantno to, da je ruski zunanji minister Lavrov, ki je tudi vojni zločinec, dejal, da je šlo za vnaprej načrtovan napad.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sicer dejal, da naj bi se v sinoči napadeni bolnišnici nahajal zloglasni Azov bataljon, ki se ponosno deklarira kot fašistična vojaška organizacija. A Porošenko je dejal, da temu ni tako in da so očitno za Lavrova najnevarnejši ukrajinski otroci. “Če to ni vojni zločin, potem ne vem, kaj je,” je bil še jasen nekdanji ukrajinski predsednik.

“Danes imamo eno najmočnejših vojsk na svetu. Ponosen sem, da smo ustavili največji vojaški stroj na svetu, zločinski stroj. Vse, kar želimo, je, da smo svobodni,” je bil še jasen Porošenko in dodal, da to ni vojna proti Ukrajini, ampak proti celotnemu Zahodu. “Je vojna proti našim vrednotam. Ni nobene druge države, ki bi si tako močno kot Ukrajina želela miru,” je bil še jasen Porošenko in izrazil podporo vsem diplomatskim prizadevanjem za zaustavitev ruske invazije.

Kot je izpostavil nekdanji ukrajinski predsednik, sedaj v Ukrajini ni več vlade, prav tako ni več delitve na opozicijske in koalicijske stranke. “Zdaj smo vsi enotni in ščitimo svoje ljudi. Podpiramo rešitve glede premirja in umika Rusov,” je dejal Porošenko a dodal, da imajo iz preteklih pogovorov z ruskim predsednikom slabe izkušnje. “Putinu ni mogoče zaupati, nikoli ni držal obljube. Misli, da lahko nadaljuje z napadi, gre tako daleč, kolikor mu dovolimo,” je še poudaril Porošenko in izpostavil, da se ruski predsednik v Ukrajini ne bo ustavil.

“Nato je že v vojni”

Kot je še dodal, se Ukrajina še vedno zavzema za vzpostavitev zaprtja zračnega prostora nad državo. “Dejali so nam, da to ni možno, saj bi pomenilo, da se je Nato vpletel v vojno, vendar imam slabo novico – Nato je že v vojni,” je dejal Porošenko in dodal, da če že ne dopuščajo zaprtja zračnega prostora, naj Ukrajini vsak dobavijo letala tipa MiG-29. “Imamo najboljše pilote, zaščitili bomo jedrske elektrarne, civilne objekte in ukrajinsko nebo,” je bil še jasen Porošenko in dodal, da gre za win-win obliko sodelovanja ter da so zadovoljni z odločitvijo poljske vlade, enako pa pričakujejo od slovaške, romunske in češke vlade.

Pentagon je sicer zavrnil predlog Poljske, da se Ukrajini pošljejo letala tipa MiG-29. “Lahko jih dobimo brez Pentagona. Vsaka ura vojne brez teh lovskih letal predstavlja dodatne smrti za Ukrajince. Vsaka ura predstavlja prelivanje ukrajinske krvi. Pripravljeni smo sprejeti letala od kogar koli, neposredno, posredno. Hvaležni smo za vse, kar počne EU, a to je pomembno. Hvaležni smo za sankcije, a vsak dan, ko Putin še vedno ne umakne svoje vojske in ubija Ukrajince, morajo biti te sankcije še strožje,” je še zaključil Porošenko in svoje želje strnil z “več orožja, več sankcij, status kandidata in nov Marshallov načrt za Ukrajino, to so štiri stvari, ki jih je treba narediti zdaj.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje