Portugalska in Francija začenjata cepiti mlajše otroke

Svet 18. Dec 202111:34 0 komentarjev
Dunaj
PROFIMEDIA

Portugalska, ki je ena od držav z najvišjo stopnjo precepljenosti proti covidu-19 na svetu, je danes proti covidu-19 začela cepiti tudi otroke, ki so starejši od pet let. Francija je medtem sporočila, da bodo mlajše otroke začeli cepiti prihodnji teden. Pri Pfizerju medtem testiranju učinkovitost cepiv pri mlajših od pet let.

Na Portugalskem so doslej cepili 88,9 odstotka prebivalstva. Sedaj bo na vrsto prišlo še več kot 60.000 otrok, ki so stari od pet do 12 let.

V Franciji je minister za zdravje Olivier Veran napovedal, da bodo to starostno skupino otrok začeli cepiti v sredo. “Če bo šlo vse po načrtih, bomo začeli cepiti otroke 22. decembra popoldne v posebnih centrih,” je povedal.

Mlajše otrok so sicer s cepivom družbe Pfizer že začeli cepiti tudi na Danskem in več avstrijskih deželah.

Evropa se trenutno sooča s širjenjem nove koronavirusne različice omikron, ki velja za bolj nalezljivo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že posvarila, da bi lahko postal omikron do sredine januarja prevladujoča različica v EU.

Strokovnjaki svarijo, da cepljenje samo ne bo dovolj za zaustavitev širjenje omikrona. Še naprej priporočajo nošenje zaščitnih mask, delo na daljavo in omejevanje večjega zbiranja ljudi.

Podjetje Pfizer je medtem v petek sporočilo, da še vedno testirajo učinkovitost cepiva pri mlajših od pet let. Trenutno preučujejo, kako velik odmerek in koliko odmerkov bi potrebovali otroci stari od pol leta do pet let, da se bo njihovo telo učinkovito odzvalo na novi koronavirus. Prvi poskusi z dvema odmerkoma po deset mikrogramov oz. z dvema odmerkoma po tri mikrograme niso bili uspešni. Klinične poskuse bodo tako nadaljevali z možnostjo, da najmlajši otroci prejmejo tri odmerke po tri mikrograme cepiva. To je desetkrat manj, kot običajno prejmejo odrasli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!