Portugalska politična kriza: predsednik razpustil parlament in potrdil volitve

Svet 15. Jan 202420:46 0 komentarjev
Marcelo Rebelo de Sousa
Marcelo Rebelo de Sousa (Foto: PROFIMEDIA)

Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je razpustil parlament in potrdil predčasne parlamentarne volitve, ki bodo 10. marca, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razvidno iz danes objavljenega odloka.

Portugalska je v začetku novembra lani zašla v politično krizo ob izbruhu afere zaradi domnevnih zlorab sredstev, korupcije in trgovanja z vplivom na področju energetike. V okviru preiskav je tožilstvo vložilo obtožnico zoper infrastrukturnega ministra Joaa Galambo, premier Antonio Costa iz vrst socialistov pa je odstopil.

Po njegovem odstopu je predsednik Marcelo Rebelo de Sousa napovedal volitve za 10. marec. Socialistična stranka je decembra lani za novega generalnega sekretarja imenovala Pedra Nuno Santosa.

Pred volitvami po poročanju AFP v anketah vodi socialistična stranka, ki pa glede na trenutne rezultate ne bi imela absolutne večine v parlamentu. Glede na anketo instituta Aximage iz decembra lani bi socialistično stranko volilo 34,1 odstotka Portugalcev. Na drugem mestu je desnosredinska Socialdemokratska stranka (PSD) pod vodstvom Luisa Montenegra s 24,8 odstotka, na tretjem pa desna populistična stranka Chega s 16,3 odstotka glasov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!