Portugalski predsednik imenoval premierja, čeprav uradni rezultati še niso znani

Svet 21. Mar 202409:27 0 komentarjev
Marcelo Rebelo de Sousain Luis Montenegro
Foto: PROFIMEDIA

Portugalski predsednik je za novega portugalskega premierja imenoval Luisa Montenegra. Uradni rezultati volitev sicer še niso znani. Neuradno pa so konservativci na volitvah prejeli približno eno tretjino glasov.

Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je malo po polnoči za novega premierja imenoval konservativnega politika Luisa Montenegra, čeprav v uradnem listu še niso objavili končnih rezultatov predčasnih parlamentarnih volitev, ki so bile 10. marca. Montenegro je že napovedal, da bo nova vlada zaprisegla čez dva tedna.

Imenovanja mandatarja sicer niso pričakovali do petka, ko bodo predvidoma v uradnem listu objavljeni končne rezultate volitev, a se je predsednik odločil pospešiti postopek, piše španska tiskovna agencija EFE.

Montenegro je ocenil, da je bilo predsedniku to imenovanje pomembno, “čeprav je bila že pozna ura”. Relativni zmagovalec volitev namerava namreč danes obiskati Bruselj, kjer se bo srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in drugimi kolegi iz Evropske ljudske stranke (EPP). “Zato je bilo neizvedljivo, da bi bil zjutraj tukaj in hkrati sodeloval na teh sestankih,” je še pojasnil.

Montenegro je po imenovanju sporočil, da bo njegova vlada zaprisegla 2. aprila.

Chega
Chega, kot vse kaže, ne bo v koaliciji (Foto: PROFIMEDIA)

Montenegro že zavrnil možnost sodelovanja s skrajno desnico

Desnosredinska volilna koalicija Demokratično zavezništvo (AD) z Montenegrovimi socialnimi demokrati (PSD) na čelu je na volitvah osvojila največ glasov in tako za las premagala vladajoče socialiste, ki so bili na oblasti zadnjih osem let. Kljub zmagi pa AD ni uspelo osvojiti večine. Po skoraj vseh preštetih glasovih iz tujine so konservativci tako osvojili približno tretjino od skupno 230 sedežev v parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glasovi iz tujine sicer določijo štiri sedeže. Glede na rezultate pa je AD osvojilo 80 sedežev, levosredinska Socialistična stranka (PS) 78 in skrajno desna stranka Dovolj (Chega) 50, piše EFE.

Kljub imenovanju mora Montenegro parlamentu predložiti še vladni program in zanj zbrati potrebno večino glasov. Oblikovanje koalicije se zdi izziv, saj velika koalicija med socialisti in konservativci v državi ni mogoča, obenem pa je Montenegro že zavrnil možnost sodelovanja s Chego. Bi pa se lahko pri AD zanesli na podporo manjše liberalne stranke (IL), a še vedno ne bi imeli večine v parlamentu.

Če Montenegro do 2. aprila ne bo zbral zadostne večine glasov, bi lahko sledile nove predčasne volitve, pojasnjuje dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!