Posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu izreklo prvo obsodbo

Svet 16. Dec 202212:33 2 komentarja
Salih Mustafa
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Saliha Mustafija je bil na posebnem sodišču za vojne zločine na Kosovu v Haagu obsojen na 26 let zapora zaradi umora in mučenja.

Posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu v Haagu je danes nekdanjega poveljnika Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Saliha Mustafija obsodilo na 26 let zapora zaradi umora in mučenja. V tej prvi obsodbi za vojne zločine med kosovskim konfliktom v letih 1998 in 1999 so ga obsodili zaradi zločinov v začasnem zaporu OVK.

Zapornike v hlevu pretepali in mučili

Sodniki so ugotovili, da je vodil skupino, ki je v hlevu v vasi Zllashu vzhodno od prestolnice Priština zadrževala najmanj šest kosovskih Albancev, obtoženih sodelovanja s Srbi.

Zapornike so pretepali z železnimi palicami in kiji za baseball, jih ubijali z električnim tokom, sežigali ter jim odvzemali hrano in vodo. Mustafa je osebno sodeloval pri pretepanju dveh pripornikov. Ena od žrtev je umrla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spoznali so ga za krivega več vojnih zločinov – samovoljnega pridržanja, mučenja in umora.

Sodnica Mappie Veldt-Foglia je ob tem izpostavila, da je to prva sodba tega sodišča, izrečena zaradi obtožb o vojnih zločinih. V prvi sodbi je namreč sodišče maja letos dva nekdanja pripadnika OVK obsodilo na štiri leta in pol zapora zaradi ustrahovanja prič.

Delal kot svetovalec na kosovskem obrambnem ministrstvu

50-letni Mustafa, ki so ga aretirali leta 2020, ko je delal kot svetovalec na kosovskem obrambnem ministrstvu, je septembra lani na začetku sojenja posebno sodišče primerjal z nacističnim Gestapom, tajno policijo v nacistični Nemčiji. Izrekel se je za nedolžnega. Na sojenju so zaslišali skoraj 30 prič.

Posebno sodišče je po kosovskem pravu ustanovljeno sodišče mednarodnih sodnikov, ki so ga ustanovili leta 2015 za vojne zločine OVK med in po kosovskem konfliktu. Obravnava zločine, ki jih ni preiskovalo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je delo končalo decembra 2017.

Ustanovili so ga po objavi poročila posebnega poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja leta 2011, v katerem je OVK očital hude vojne zločine, od ugrabitev in množičnih usmrtitev do trgovine z organi.

Financira ga EU, da bi zaščitila priče, ki so izpostavljene pritiskom in grožnjam, saj nekdanji poveljniki OVK še vedno prevladujejo v političnem življenju na Kosovu.

Zaradi vojnih zločinov je sodišče obtožilo več nekdanjih visokih poveljnikov OVK, vključno z nekdanjim kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, ki je po objavi obtožnice leta 2020 odstopil, vendar v svoji državi še vedno velja za junaka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje