Poslancu youtuberju odvzeli mandat, ker ni hodil v službo

Svet 15. Mar 202317:47 1 komentar
Japonski parlament
Profimedia

Japonski YouTube zvezdnik Yoshikazu Higashitani je ostal brez poslanskega mandata v tamkajšnjem parlamentu, saj se od začetka delovanja njegovega sklica ni udeležil niti ene seje.

Youtuber Yoshikazu Higashitani, znan tudi pod spletnim vzdevkom GaaSyy, je bil za poslanca zgornjega doma japonskega parlamenta izvoljen julija 2022. Zvezdnik se sicer od izvolitve ni udeležil niti enega zasedanja poslancev, manjkal je celo na ustanovni seji. Zakon o japonskem parlamentu pa določa, da morajo biti na dan novega sklica poslanci prisotni.

Ob njegovi odsotnosti na plenarnem zasedanju 8. marca so lokalni mediji poročali, da naj bi bil v tujini. GaaSyy je sicer objavil posnetek, v katerem je pojasnil, da gre v Turčijo pomagat na območja, ki so jih prizadeli uničujoči potresi. Čeprav je bil poslanec pozvan, naj opraviči svojo odsotnost, tega ni storil.

Disciplinska komisija je tako v torek soglasno odločila, da ga izključi iz parlamenta in mu odvzame poslanski mandat. Gre za prvi takšen ukrep v zadnjih 72 letih in šele tretji v zgodovini sedanje japonske ustave.

Tamkajšnji mediji so sicer poročali, da se zdaj že nekdanji poslanec ni udeleževal sej parlamenta, saj se je bal, da bi ga ob vstopu v državo aretirali. Več zvezdnikov ga namreč toži zaradi domnevnega obrekovanja in vsebin nekaterih njegovih videoposnetkov na spletni platformi YouTube.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje