Poslanice voditeljev: “Po pandemiji si bomo morali znati pogledati v oči”

Koronavirus 24. Dec 202110:26 0 komentarjev
Boris Johnson
PROFIMEDIA

Nekateri voditelji vplivnejših zahodnih držav so sodržavljanom že voščili vesele praznike. Njihove poslanice so tudi letos v znamenju pandemije covida-19 – rdeča nit nagovorov je cepljenje proti covidu-19, pa tudi odgovorno vedenje in preseganje delitev.

Britanski premier Boris Johnson je v božični poslanici sodržavljane pozval, naj se cepijo proti covidu-19. “Po dveh letih pandemije covida-19 ne morem reči, da je konec, saj se različica omikron vse hitreje širi. Vendar vsi vemo, da lahko skupaj premagamo to različico, moramo se testirati in biti posebej pazljivi, ko se družimo s starejšimi in ranljivimi sorodniki,” je povedal.

Dodal je, da je še vedno težko, a obenem izrazil prepričanje in upanje, da bo letošnji božič za Britance bistveno lepši kot lanski (prav tako bo v Angliji minil brez novih omejitev proti covidu-19). Razlog za to je po njegovih besedah tudi v cepljenju proti covidu-19, ki ga je označil za “nevidno in neprecenljivo darilo”.

“Čeprav se čas za nakup daril izteka, še vedno obstaja čudovita stvar, ki jo lahko podarite svoji družini in celi državi, to je, da se greste cepit s prvim, drugim ali pa s poživitvenim odmerkom. Tako bodo prazniki prihodnje leto še lepši kot letos,” je v poslanici še pozval Johnson.

“Država se ne more cepiti namesto vas”

Podobno kot britanski premier je nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier v svoji božični poslanici sodržavljane, ki so zaradi pandemije covida-19 močno razdeljeni, pozval k povezanosti in preseganju nesoglasij. “V demokraciji imamo lahko različna mnenja. Vendar pa, prosim, mislimo na to, da smo ena država. Po pandemiji si bomo morali znati še vedno pogledati v oči. In še vedno si bomo želeli živeti skupaj,” je dejal spričo razdeljenosti nemške javnosti.

Frank-Walter Steinmeier
PROFIMEDIA

V poslanici, ki jo bodo na televiziji predvajali na božični dan, se je zahvalil tudi “veliki, pogosto tihi večini”, ki se že mesece vede previdno in odgovorno. Obenem je pozval k odgovornosti vsakega posameznika. “Država si ne more namesto nas nadeti zaščitne maske, ne more se cepiti namesto nas. To je naša naloga, naloga vsakega posameznika,” je poudaril.

Vesele praznike je prek Twitterja zaželel tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Vse, ki se bodo v teh dneh družili z družinami, je pozval, naj se preventivno testirajo in se v primeru okužbe izolirajo. Prav tako se je zahvalil vsem, ki bodo tudi čez praznike skrbeli za soljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!