Poslanka, osumljena korupcije, se vrača v Evropski parlament

Svet 26. Maj 202315:36
Eva Kaili
PROFIMEDIA

Obraz korupcijskega škandala Katargate grška evroposlanka Eva Kaili bo prihodnji teden, kot kaže, ponovno sedela v Evropskem parlamentu. Njen odvetnik je namreč sporočil, da je bila izpuščena iz hišnega pripora in čaka na sojenje.

Grška evroposlanka Eva Kaili, ki je postala obraz korupcijskega škandala Katargate, se namerava prihodnji teden vrniti v Evropski parlament, potem ko je bila izpuščena iz hišnega pripora in čaka na sojenje, je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil njen odvetnik.

“Prihodnji teden bo Eva Kaili prisotna v Evropskem parlamentu, kjer bo opravljala svoje naloge,” je za grško televizijo Skai TV povedal njen odvetnik Mihalis Dimitrakopoulos. Prav tako bo od parlamenta zahtevala, naj ugotovi, ali so ji bile med nadzorom, aretacijo in priprtjem kršene pravice, ki jih ima kot evropska poslanka, je dodal.

Odvzete funkcije, izključena iz svoje politične skupine

Tožilci so v četrtek 44-letni nekdanji novinarki odobrili odstranitev elektronske sledilne naprave na gležnju, in jo do sojenja izpustili iz hišnega pripora. Kaili sicer zanika vse obtožbe, ki jo bremenijo.

Eva Kaili
Poslanka se vrača v Evropski parlament. Foto: PROFIMEDIA

Evi Kaili, ki je postala obraz korupcijske afere Katargate, je bila zaradi vpletenosti v škandal odvzeta funkcija podpredsednice Evropskega parlamenta, izključena je bila tudi iz svoje politične skupine socialistov in demokratov.

Afera Katargate od lanskega decembra pretresa Bruselj. Osumljenci naj bi od Katarja in Maroka prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v parlamentu v korist obeh držav. Tožilstvo jih obtožuje korupcije, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi.

Racije in zaseg 1,5 milijona gotovine

V afero so poleg Kaili vpleteni parlamentarni pomočnik in njen partner Francesco Giorgi, nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, evropski poslanec iz Italije Andrea Cozzolino, vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice Niccolo Figa-Talamanca in belgijski evroposlanec Marc Tarabella.

Preiskovalci so v povezavi z afero Katargate izvedli racije in preiskave na več naslovih, tudi na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so tudi 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Dimitrakopoulos je danes dejal, da je bil Panzeri “glavni vodja” operacije in da na denarju, ki ga je zasegla policija, niso našli prstnih odtisov Eve Kaili. “Verjame, da bo oproščena, če bo zadeva sploh prišla na sodišče,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.