Posledice iztirjenja vlaka s kemikalijami v Ohiu bo nosilo transportno podjetje

Svet 22. Feb 202309:37 0 komentarjev
Iztirjenje vlaka s kemikalijami na podeželju v Ohiu
PROFIMEDIA

Ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) je odgovornost za nesrečo vlaka s kemikalijami v ameriškem Ohiu naložilo transportnemu podjetju Norfolk Southern. To bo moralo odpraviti vse posledice in poravnati vse stroške.

Vodja ameriške Agencije za zaščito okolja (EPA) Michael Regan je v torek sporočil, da bo moralo podjetje Norfolk Southern v celoti pokriti vse stroške odpravljanja posledic iztirjenja vlaka s strupenim tovorom na podeželju v zvezni državi Ohio.

EPA je sporočila, da je podjetju Norfolk Southern odredila, da “očisti onesnaženo zemljo in vodne vire” ter povrne vse stroške, ki so jih ob odpravljanju posledic nesreče imeli prebivalci in podjetja.

Vlak podjetja Norfolk Southern s 150 vagoni, ki se je iztiril 3. februarja, je prevažal tovor iz Madisona v Illinoisu v Conway v Pensilvaniji. Po podatkih Nacionalnega odbora za varnost v prometu (NTSB) je v nesreči iztirilo 38 vagonov, od katerih jih je 11 prevažalo nevarne snovi, vključno z vinilkloridom, butilakrilatom in drugimi kemikalijami.

Kemikalije zažgali, prebivalce začasno evakuirali

Strupene kemikalije so po nesreči zažgali, prebivalce kraja East Palestine pa začasno evakuirali.

“Naj bom jasen: Norfolk Southern bo plačal za čiščenje posledic, ki ga je povzročil, in za travmo, ki jo je prizadejal tej skupnosti,” je v dejal vodja EPA Regan.

“Odredba agencije EPA bo zagotovila, da bo podjetje odgovarjalo za ogrožanje zdravja in varnosti te skupnosti,” je poudaril.

“Če podjetje ne bo izvedlo nobenega ukrepa, bomo nemudoma posredovali, izvedli potrebna dela in nato poskušali prisiliti podjetje Norfolk Southern, da plača trikratne stroške,” je sporočila agencija.

Po navedbah oblasti so testi pokazali, da je zrak varen, v občinskem vodovodnem sistemu pa niso odkrili nobenih strupenih snovi. Tem ugotovitvam še vedno oporekajo številni domačini, ki so po nesreči opozarjali zaradi zdravstvenih težav, kot so glavoboli, razdražene oči in izpuščaji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!