V Ohiu strah in jeza zaradi sežiga kemikalij: prebivalci zahtevajo odgovore

Svet 16. Feb 202319:00 0 komentarjev
Sežig kemikalij Ohio
PROFIMEDIA

V začetku meseca, 3. februarja, se je v ameriški zvezni državi Ohio iztiril vlak, ki je med drugim prevažal nevarne snovi. Strupene kemikalije, med katerimi so bile nekatere tudi rakotvorne, so pristojni v strahu pred eksplozijo zažgali, zaradi česar se je močno kadilo. Okoliške prebivalce so evakuirali, ti pa menijo, da kakovost vode in zraka nista neoporečna, kot jim zatrjujejo pristojni.

Tretjega februarja zvečer se je v mestu East Palestine v ameriški zvezni državi Ohio iztirila vlakovna kompozicija 50 vagonov. Deset jih je vsebovalo nevarne snovi, pet od tega rakotvoren vinil klorid, ki se uporablja za izdelavo trde plastične smole polivinilklorida. V iztirjenju ni bilo mrtvih ali poškodovanih.

Pristojni so se tri dni po nesreči odločili, da strupene kemikalije zažgejo, saj bi lahko sicer nepričakovano eksplodirale. Okoliške prebivalce v krogu treh kilometrov so pred tem pozvali k evakuaciji. V kraju z okrog 5.000 prebivalci East Palestine se je močno kadilo.

“Do zdaj nismo zaznali nobenih zaskrbljujočih vrednosti,” je na tiskovni konferenci približno tri ure po začetku postopka izpuščanja in sežiganja povedal guverner Pensilvanije Josh Shapiro. Shapiro je še povedal, da je govoril s predsednikom ZDA Joejem Bidenom, ki je Pensilvaniji in Ohiu ponudil popolno podporo zvezne vlade.

Guverner Ohia Mike DeWine je prebivalce ogroženega območja pozval, naj ubogajo in se evakuirajo, ker tvegajo bolezni in smrt. Uradniki so opozorili, da je nadzorovani sežig poslal v zrak fosgen in vodikov klorid. Fosgen je zelo strupen plin, ki lahko povzroči bruhanje in težave z dihanjem.

Vlak, ki se je iztiril, naj bi bil v preteklosti že večkrat predolg in preveč naložen ter naj bi bil pogosto v okvari že pred nesrečo.

Prebivalci razjarjeni

V dneh po sežigu so se prebivalci mesta East Palestine večkrat zbrali, da bi na pristojne naslovili vprašanja o kakovosti zraka in vode. “Tudi mene to jezi. Živim v tej skupnosti, tako kot vi. Trudim se dobiti odgovore,” je po navedbah BBC dejal župan mesta Trent Conaway.

Kot poroča BBC, se prebivalci kljub zagotovilom pristojnih bojijo morebitnih škodljivih posledic za zdravje in poročajo o tem, da že opažajo vplive sežiga. V potokih v mestu se je pojavilo na tisoče mrtvih rib, nenadoma je umrlo več piščancev, zboleli so hišni ljubljenčki.

Testiranje pitne vode naj bi bilo oteženo, zaradi česar prebivalci menijo, da je situacija veliko nevarnejša, kot jim dajejo vedeti oblasti. Te so se po njihovem mnenju na krizo odzvale neučinkovito in neprimerno, zmotilo jih je tudi, da je železniški operater tik pred zdajci odpovedal sestanek z njimi, poroča BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!