Posnetki ruskih plačancev imajo na TikToku več kot milijardo ogledov

Svet 01. Dec 202220:13 0 komentarjev
Wagner, Rusija
PROFIMEDIA

Uporabniki družbenega omrežja TikTok so med drugim izpostavljeni posnetkom nasilja ruskih plačancev, ki jih zaposluje podjetje Wagner. Posnetek, ki je zbral skoraj milijon ogledov, denimo prikazuje usmrtitev enega od nekdanjih plačancev.

Na družbenem omrežju TikTok se širijo videoposnetki, ki poveličujejo nasilje ruskih plačancev, ki delujejo pod okriljem podjetja Wagner, piše britanski BBC. Ti imajo že več kot milijardo ogledov, so ugotovili pri ameriškem NewsGuardu, orodju za preverjanje kredibilnosti informacij.

NewsGuard je identificiral 160 posnetkov, ki “nakazujejo, prikazujejo ali poveličujejo nasilna dejanja” Wagnerjevih plačancev. Med njimi je tudi 14 videov, ki naj bi prikazoval usmrtitev nekdanjega plačanca Jevgenija Nužina, pri čemer je imel eden od teh posnetkov najmanj 900.000 ogledov, preden so ga odstranili.

Kot povzema BBC, je Nužin služil zaporno kazen zaradi umora, ko ga je za boj v Ukrajini rekrutiral Wagner. V Ukrajini je bil zajet, tam pa je ukrajinskim novinarjem povedal, da je k Ukrajincem prestopil prostovoljno. Nato je bil, kot vse kaže, Rusiji vrnjen v sklopu zamenjave vojnih ujetnikov, le nekaj dni za tem pa je bil video njegove usmrtitve objavljen na aplikaciji za komuniciranje Telegram, in sicer na kanalu, ki je povezan z Wagnerjem. BBC je posnetek usmrtitve opisal kot “grozljivega”, ta med drugim vključuje macolo.

NewsGuard je nadalje ugotovil, da je TikTokov algoritem svoje uporabnike usmerjal k nasilnim vsebinam Wagnerja. TikTokov iskalnik je namreč ob iskanju besede “Wagner” uporabnikom predlagal, naj iščejo (v prevodu) “Wagner usmrtitev” in “Wagner macola”, še piše omenjeni britanski medij.

Jevgenij Prigožin, Vladimir Putin
Vladimir Putin in ustanovitelj Wagnerja Jevgenij Prigožin (PROFIMEDIA)

Iz TikToka, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, so sporočili, da na platformi “ni prostora za sovražno ali nasilno vsebino”. Več videov, ki jih je identificiral NewsGuard, so do danes že umaknili z družbenega omrežja.

Plačanci podjetja Wagner, ki ga je – kot je priznal septembra – ustanovil zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina Jevgenij Prigožin, se v Ukrajini borijo od leta 2014. Takrat so plačanci v spopadih proti ukrajinskim silam priskočili na pomoč proruskim separatistom na območju Donbasa na vzhodu Ukrajine. Medtem ko se ruska vojska v Ukrajini še vedno zanaša na njihovo pomoč, pa so Wagnerjevi plačanci v preteklih letih delovali tudi v Siriji in več afriških državah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!