Po eksploziji na Krimskem mostu Putin obtožil Ukrajino terorizma

Svet 09. Okt 202208:28 > 20:57 9 komentarjev
Vladimir Putin
Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Potapljači po včerajšnji eksploziji na Krimskem mostu, ki povezuje Rusijo in leta 2014 enostransko priključen ukrajinski polotok Krim, pregledujejo škodo na infrastrukturi. Most je sicer od včeraj delno odprt za promet. Ruski predsednik Vladimir Putin je odgovornost za napad pripisal Ukrajini, rekoč da gre za teroristični napad, poroča BBC.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po včerajšnji eksploziji na Krimskem mostu, v kateri so umrli trije ljudje, Ukrajino obtožil terorizma. Dejal je, da so ukrajinske obveščevalne službe načrtovale uničenje ruske civilne infrastrukture, ki je ključnega pomena. “Ukrajinske tajne službe so avtorji, storilci in sponzorji napada,” je po navedbah BBC dejal Putin. “Nobenega dvoma ni, da gre za teroristični napad, katerega cilj je bil uničenje ključne ruske civilne infrastrukture.”

Po poročanju BBC se je Putin oglasil s sestanka s šefom ruskega preiskovalnega komiteja Aleksandrom Bastrikinom. Slednji je dejal, da so ruski državljani in nekatere tuje države sodelovali v pripravah na napad. Preiskovalci so po njegovih besedah že ugotovili, da je tovornjak, ki naj bi vozil razstrelivo, potoval skozi Bolgarijo, Gruzijo, Armenijo, Severno Osetijo in rusko pokrajino Krasnodarsk. Povedal je še, da je ukazal preiskavo dogodka.

Po oceni britanskih obveščevalnih služb bo imelo uničenje dela mostu na Krim zelo verjetno velik vpliv na sposobnost oskrbe ruskih sil v vojni z Ukrajino.

Strah, da bi se vojna lahko zaostrila

Krimski guverner Sergej Aksionov je sicer včeraj dejal, da je eksplozija “sprožila določena čustva in zdravo željo po maščevanju.” Rusija je pred samim dogodkom napovedovala, da bodo v primeru napada na most sledili povračilni ukrepi, zato dogodek sproža tudi skrbi, ali se lahko vojna v Ukrajini zaostri. V noči s sobote na nedeljo je Rusija bombardirala Zaporožje, napad je po prvih podatkih terjal 17 žrtev, še 40 ljudi naj bi bilo poškodovanih.

Odgovornosti za napad sicer do zdaj ni prevzel nihče. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po napadu dejal, da to “ni bil slab dan” in da je bilo na ozemlju Ukrajine “večinoma sončno”. “Žal je bilo na Krimu oblačno. Bilo pa je tudi toplo,” je njegove besede povzel BBC.

Ukrajinski poslanec Oleksij Gončarenko je dejal, da gre, ne glede na to, kdo stoji za napadom, za veliko ukrajinsko zmago in težek udarec za Rusijo. “Most ni uničen, ampak je le poškodovan. Uničena pa je Putinova podoba in to je tisto, kar je najpomembnejše,” je dejal za BBC.

Svetovalec ukrajinske vlade Mihajlo Podoljak je dopoldne tvitnil: “Krim, most, začetek. Vse nelegalno mora biti uničeno, vse ukradeno vrnjeno Ukrajini, vse, kar je plod ruske okupacije, odstranjeno.”

Ali je voznik tovornjaka sodeloval po lastni volji?

Eksplozijo naj bi po prvih ugotovitvah Moskve povzročil tovornjak z eksplozivom, ki naj bi ga vozil moški iz ruske regije Krasnodar. Po navedbah španske tiskovne agencije EFE, ki se sklicuje na poročanje ruskih medijev, naj bi lastnik tovornjaka dobil elektronsko naročilo za prevoz umetnega gnojila. Ali je voznik pri napadu sodeloval po lastni volji, za zdaj ni jasno. Poleg tovornjakarja sta umrla še dva človeka v avtomobilu, ki je v trenutku, ko je odjeknila eksplozija, peljal čez most.

Krimski most požar
Profimedia

Gneča za trajekt na Krim.

Gre sicer zgolj za eno od teorij, poroča BBC. Pri podrobnem pregledu posnetka v času eksplozije se namreč zdi, da tovornjak ni imel nič z eksplozijo in da je ta odjeknila za tovornjakom. “Videl sem veliko vozil z improviziranimi eksplozivnimi sredstvi in to se ne zdi tak primer,” je za BBC povedal nekdanji britanski strokovnjak za eksplozive, ki ni želel biti imenovan. Bolj verjetno se mu zdi, da je bomba odjeknila pod mostom, kamor jo je dostavil pomorski dron, ki ga je mogoče upravljati na daljavo. Mostovi so po njegovih besedah običajno zasnovani tako, da zdržijo obremenitev navzdol in do neke mere od strani (zaradi vetra), ne pa tudi od spodaj navzgor. Prav to naj bi izkoristili napadalci.

Po objavi posnetka eksplozije, ki so jo ujele varnostne kamere, je bilo nekaj opozoril, da je tik pred eksplozijo ob enem od podpornih stebrov videti del plovila. Kot poroča omenjeni britanski portal, so se po ruskih družbenih medijih konec septembra pojavile fotografije, ki so prikazovale skrivnostni brezpilotni čoln, ki naj bi ga naplavilo na obalo krimskega mesta Sevastopol, kjer ima Rusija svojo pomorsko bazo. Plovilo na fotografiji je spominjalo na velik črn kajak z napravo, ki spominja na periskop, na krovu.

Po navedbah BBC, ki se sklicuje na omenjenega strokovnjaka, obstajajo tehtna poročila o tem, da ima Ukrajina napredna brezpilotna plovila tako za nadzor kot za napad. “Takšen operativni koncept so razvijali leta, ne mesece,” je dodal omenjeni vir. Vendar pa teorije o tem, da je eksplozijo na mostu povzročil ukrajinski dron, ne potrjuje nihče, tudi Kremelj ne.

Namestnik ruskega premierja Marat Khusnullin je sicer po poročanju ruskih medijev napovedal, da bodo potapljači danes izvedli podrobnejšo preiskavo območja včerajšnje eksplozije na Krimskem mostu.

Kamere so ujele trenutek, ko je odjeknila eksplozija

Trenutek eksplozije na Krimskem mostu so ujele tudi kamere. Dogodek je po navedbah ruskih oblasti terjal tri življenja. Poleg tovornjakarja sta umrla še dva človeka v avtomobilu, ki je v trenutku, ko je odjeknila eksplozija, peljal čez most.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje