Potopljena ali prevrnjena? Saga o plavajoči hongkonški restavraciji se nadaljuje

Svet 26. Jun 202218:26 0 komentarjev
Jumbo Floating Restaurant
PROFIMEDIA

Po tem, ko je v začetku tedna zaokrožila novica, da je ikonična hongkonška plavajoča restavracija potonila, so njeni lastniki v četrtek povedali nekaj drugega: vztrajajo, da je ladja še zmeraj v vodi. Nahajala naj bi se v bližini Paracelskih otokov v Južnokitajskem morju. Zaradi neskladij o dogodku so zahteve o temeljiti preiskavi vedno glasnejše.

Restavracijo Jumbo Kingdom, 80 metrov dolgo in tri nadstropja visoko ladjo v slogu kitajske imperialne palače, so prejšnji teden zloglasno odvlekli iz pristanišča Aberdeen v Južnokitajskem morju. Med vleko je ladja po navedbah lastnikov zaradi neugodnih vremenskih razmer utrpela škodo: “V restavracijo je vdrla voda, nato se je začela nagibati,” so povedali v izjavi in dodali, da je restavracija potonila na več kot tisoč metrov globine, zaradi česar naj bi jo bilo izjemno težko reševati.

Jumbo Floating Restaurant
PROFIMEDIA

Lastniki spreminjajo uradno zgodbo

Toda v četrtek – zaradi pritiska oblasti, naj pojasnijo okoliščine nesreče – je podjetje Aberdeen Restaurant Enterprises Limited, ki je lastnik plovila, sporočilo, da sta ladja in njen vlačilec še zmeraj v vodi blizu Paracelskih otokov. Iz izjave ni razvidno, ali je ladja še vedno na vodni gladini in ali se je ločila od vlačilca.

Do spremembe v zgodbi lastnikov je prišlo po tem, ko je hongkonška mornarica od njih zahtevala pisno poročilo o dogodku. Predstavnik podjetja je povedal, da niso nikoli trdili, da se je ladja potopila, temveč zgolj, da se je prevrnila.

O tem, kako je to mogoče glede na prejšnje izjave o tem, da je ladja pristala tisoč metrov pod morsko gladino, je lastnik povedal, da naj bi bilo podjetje primorano podati globino morja, kjer je do incidenta prišlo. Ob tem lastniki niso povedali, ali to pomeni, da se je ladjo dalo rešiti oziroma ali je ostala na gladini.

Ni jasno, ali je bila restavracija zavarovana

Hongkonški zakonodajalci sedaj pozivajo vlado, naj zadevo bolj temeljito preišče. “Vedeti moramo, ali je podjetje, ki je ladjo odvleklo, pri tem ravnalo malomarno ali storilo človeško napako,” je za CNN dejal hongkonški politik Tik Chi-yuen.

Jumbo Floating Restaurant
PROFIMEDIA

Profesor na hongkonški univerzi Stephen Li pa meni, da je precej nenavadno, da bi se ladja potopila zgolj zaradi slabega vremena, saj da je transport po morju dandanes zelo varen.

Ali je bila restavracija zavarovana, še ni jasno.

Klavrn konec nekoč legendarne restavracije

Nekoč največja plavajoča restavracija Jumbo Kingdom je svoja vrata dokončno zaprla leta 2020, ko je zaradi obsežnih protestov in pandemije pridelala izgube v višini 12,3 milijona evrov. Bila je prizorišče več filmov, na primer enega od Jamesov Bondov, v njej pa so jedla tudi svetovno znana imena, kot so kraljica Elizabeta II., Tom Cruise in Jimmy Carter.

Poskusi, da bi restavracijo rešili pred finančnim propadom, so bili neuspešni, potencialne vlagatelje je namreč odvrnila visoka cena vzdrževanja, na pomoč pa s posojilom ni želela priskočiti niti hongkonška vlada.

Ladjo so iz Hong Konga tako odvlekli 14. junija. Pred tem je bila na istem mestu zasidrana skoraj 50 let. Odpeljali naj bi jo v Kambodžo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!