Potovalna mrzlica: poglejte 25 top destinacij za leto 2022

Profimedia

Uredništvo National Geographica je pripravilo izbor 25 najlepših turističnih destinacij, ki jih morate obiskati v letu 2022.

Po novembrski objavi seznama top destinacij za leto 2022, ki ga je objavil Lonely Planet in na katerem se je znašla tudi Slovenija, so pri velikanu National Geographic predstavili še svoj izbor 25 najlepših turističnih krajev, ki bodo navduševali v letu 2022. Slovenije na tem seznamu ni.

Poseben poudarek so namenili zelenemu turizmu in medgeneracijskim potovanjem, pa tudi naravnim parkom, divjim živalim, aktivnostim v naravi in doživetjem. Odgovorni urednik National Geographic Travela George Stone je “najlepših 25” pospremil z besedami, da je pandemija popotnikom in skupnostim ponudila priložnost za samorefleksijo o potovalnih navadah ter poudaril, da so z letošnjim seznamom želeli izpostaviti “drugačne, nove in navdihujoče” kraje – vse od nove kolesarske poti ob reki Seni v Franciji do nacionalnega parka Chimanimani v Mozambiku, ki poudarja naravovarstveno zavezo te države. S seznamom so počastili tudi 50. obletnico Unesca.

Narava, pustolovščina, kultura, trajnost in družina

Na seznamu destinacij, ki so jih tokrat najbolj navdušile, se najde nekaj za vse vrste popotnikov, saj so jih razdelili v pet kategorij: narava, pustolovščina, kultura, trajnost in družina.

Profimedia

Ljubitelji narave lahko obiščejo najstarejše in najgloblje jezero na svetu – Bajkalsko jezero v Rusiji, ki mu domačini zaradi njegove velikosti pravijo tudi morje. Jezero navdušuje z raznolikostjo rastlinskega in živalskega sveta. National Geographic poudarja pomen ohranjanja jezera, ki je ogroženo zaradi onesnaževanja in potencialnega razvoja turizma v velikem obsegu, zato se lahko ob obisku jezera pridružite prostovoljcem in pomagate ustvarjati pohodniško pot okoli jezera.

Za popotnike, ki ne morejo brez adrenalina, National Geographic, med drugimi, predlaga, da se odpravijo v Skalno gorovje v Koloradu, kjer se najdejo “skale” tako za izkušene plezalce kot popolne začetnike. Skalno gorovje je odlična destinacija tudi za ljubitelje zimskih športov.

Med destinacijami z močnim kulturnim ozadjem navdušuje japonski severni otok Hokaido, kjer živi avtohtono ljudstvo Ainu, poljsko mesto Lodž, pa tudi londonska zibelka panka in roka – Danska ulica, imenovana tudi ulica Tin Pan po newyorški predhodnici.

Profimedia/Ekvador

Ekvadorski nacionalni park Yasuni je eden od krajev z največjo biotsko raznolikostjo na svetu, National Geographic pa je navdušil tudi zaradi močne okoljevarstvene iniciative TerrAmaz, ki je bila sprožena leta 2020 in je usmerjena v trajnostni razvoj ter zaščito biotske raznolikosti amazonskega pragozda v Braziliji, Kolumbiji, Ekvadorju in Peruju.

Družinam v letu 2022 svetujejo sanjski karibski otok Bonaire z morskim nacionalnim parkom, vedno privlačno Španijo, pa tudi križarjenje po Donavi, ki po mnenju National Geographica ponuja pravljične razglede na evropska srednjeveška mesta, kot so Nürnberg, Dunaj ali Budimpešta. 

Profimedia/Donava

Celoten seznam 25 top destinacij

KULTURA:
– gorovje Jingmai na Kitajskem,
– Ulica Tin Pan v Londonu,
– Hokaido na Japonskem,
– otok Procida v Italiji,
– Atlanta v ameriški zvezni državi Georgia.

TRAJNOST:
– Porurje v Nemčiji,
– Nacionalni park Yasuni v Ekvadorju,
– mesto Lodž na Poljskem,
– soteska reke Kolumbije v ZDA,
– nacionalni park Chimanimani v Mozambiku.

NARAVA:
– Caprivijev pas v Namibiji,
– Severna Minnesota,
– Bajkalsko jezero v Rusiji,
– gozdni rezervat Maya v Belizeju,
– Viktorija v Avstraliji.

PUSTOLOVŠČINA:
– kolesarska pot ob Seni v Franciji,
– Kostarika,
– Nepisiguit Mi’gmaq pot v Kanadi,
– otoška država Palau,
– smučišče Araphoe v Koloradu

DRUŽINA:
– križarjenje po Donavi,
– Likija v Turčiji,
– Granada v Španiji,
– Bonaire,
– Vzhodna obala Marylanda.