Dva potresa na otoku Kreta: jutranji z magnitudo 5,7 čutili so ga tudi v Egiptu

Svet 29. Dec 202107:54 > 19:31 0 komentarjev
Potres na otoku Kreta
EMSC

Na grškem otoku Kreta so zaznali potres magnitude 5,7. Po prvih informacijah ni ranjenih, prav tako ni nastala večja škoda. Popoldan je grški otok stresel še en potres, ki je dosegel magnitudo 5,1.

Potres na Kreti, slabih deset minut čez sedmo uro zjutraj, so čutili tudi na obalah Turčije in Egipta.

Žarišče potresa je bilo po poročilu Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra na globini 80 kilometrov pod morjem, grški geodinamični inštitut pa je sporočil, da je bila globina 42,7 kilometra.

“Na srečo je bilo žarišče v morju. Območje je zaradi prejšnjih tresljajev že obremenjeno, in če bi bilo žarišče na kopnem, bi bila škoda lahko večja,” je dejala Akis Celentis, direktor inštituta. V nedeljo je namreč otok streslo kar trikrat.

Dodal je še, da so prve meritve pokazale, da je bila magnituda potresa 5,7, a so jo pozneje spremenili v 5,6. “Jaz sem ga čutil,” je Celentis še povedal za grški Skai TV.

Kreto je že konec septembra stresel močnejši potres, v katerem je več ljudi ostalo brez domov. Žarišče je takrat bilo 20 kilometrov južno od mesta Heraklion.

Popoldan še en potres

Popoldan, malo pred 17. uro, je Kreto stresel še en potres. Po podatkih grškega centra za potrese je imel magnitudo 5,3, medtem ko Evropsko-mediteranski seizmološki center izmeril magnitudo 5,1. Žarišče potresa je bilo 59 kilometrov pod zemljo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!