Potres v Maroku: minaret slovite mošeje obkrožil oblak prahu

Svet 09. Sep 202317:31 1 komentar
Minaret med potresom v Maroku
@Alhamdhulillaah/X

Hud potres, ki je v Maroku terjal že več kot tisoč življenj, je močno zatresel tudi minaret mošeje Kutubiyya v Marakešu. Več 850 let stara zgradba je pritiske zdržala, v zrak pa "izkašljala" velike oblake prahu.

Močan potres, ki je sinoči prizadel Maroko, je poškodoval tudi staro mestno jedro Marakeša. Resnejšim poškodbam je ušla mošeja Kutubiyya, prav tako pa tudi njen 77-metrski minaret.

Kot je razvidno s posnetkov, ki krožijo po družbenih omrežjih, so se med tresenjem tal iz lin stolpa začeli valiti oblaki prahu. Ljudje so ob krikih in hupanju bližnjih vozil bežali stran od visokega stolpa, ki bi se lahko v najslabšem primeru celo porušil.

K sreči se minaret, ki datira v 12. stoletje, ni podrl. Skupaj z ostalo arhitekturo starega mestnega jedra Marakeša je namreč uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine.

Najmočnejši potres v zgodovini Maroka z magnitudo 6,8 je državo stresel sinoči. Središče potresa je bilo približno 71 kilometrov jugozahodno od Marakeša, po do sedaj znanih podatkih pa je tresenje tal terjalo že več kot 1000 smrtnih žrtev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje