Požar v severnomakedonski covidni bolnišnici zahteval 14 življenj

Svet 09. Sep 202107:42 > 14:02 0 komentarjev
Tetovo, požar
Ognen Teofilovski/REUTERS

V Severni Makedoniji je v požaru v bolnišnici v kraju Tetovo izbruhnil požar. Zahteval je 14 smrtnih žrtev, še 12 je huje poškodovanih.

V bolnišnici v severnomakedonskem kraju Tetovo, kjer zdravijo covidne bolnike, je izbruhnil požar, v katerem je umrlo 14 ljudi. Oblasti preverjajo, ali bi lahko bilo žrtev še več.

Vzrok požara, ki je izbruhnil po eksploziji, še ni znan. Prve informacije pa kažejo, da bi lahko eksplodirala kisikova bomba, poroča N1 Srbija.

Požar je izbruhnil na območju bolnišnice, kjer so v improviziranih, začasnih enotah zdravili bolnike s covidom-19. Na oddelku je bilo prostora za 35 bolnikov.

Novinar iz Tetova Aleksandar Samardžiev je za N1 Srbija povedal, da so bili tu nastanjeni bolniki s hujšo klinično sliko, ki so bili vsi na kisiku. To naj bi bil tudi glavni razlog za visoko število žrtev v požaru, saj je šlo večinoma za nepokretne ljudi.

Po prvih podatkih med žrtvami ni medicinskega osebja. Premier Severne Makedonije Zoran Zaev je požar opisal kot “veliko tragedijo”.

Severnomakedonski minister za zdravje Venko Filipče je opozoril, da bi število žrtev lahko še naraslo. Prav tako je sporočil, da se zdravniki borijo za življenja poškodovanih v požaru, premestili so jih v bolnišnico v Skopju. “To je zelo žalosten dan. Družinam izrekam globoko sožalje,” je še zapisal.

Tetovo, covid-19
Ognen Teofilovski/REUTERS

Požar v severnomakedonski bolnišnici je pogasilo približno trideset gasilcev, še piše N1 BiH. Prijavo, da v covidni bolnišnici gori, so gasilci prejeli včeraj okoli 21. ure. Ob 21.30 pa so požar lokalizirali, je povedal namestnik poveljnika gasilske enote Tetovo Sašo Trajčevski. Po njegovih besedah so bili plameni visoki.

V Tetovem beležijo eno od najvišjih števil okuženih v državi, kjer od sredine avgusta okužbe s koronavirusom rastejo. V torek so poročali o 701 primeru okužbe, 24 oseb s covidom-19 pa je umrlo.

Po poročanju makedonskih medijev, ki jih povzema srbska tiskovna agencije Tanjug, je bolnišnica v Tetovu zgrajena nedavno, še med gradnjo pa so aprila letos prijavili nekatere nepravilnosti na infrastrukturnih delih, a je gradbeno podjetje, ki je gradilo bolnišnico, obljubilo, da jih bodo odpravili. Ministrstvo za zdravje zatrjuje, da je vseh 19 modularnih covidnih bolnišnic v državi zgrajenih v skladu z najvišjimi zdravstvenimi in varnostnimi standardi, poroča Mia.

Sožalje prebivalcem Tetova in tistim, ki so v “tem tragičnem dogodku” izgubili najdražje, je na Twitterju izrazilo slovensko zunanje ministrstvo. Predsednik Borut Pahor pa je po telefonu poklical makedonskega predsednika Steva Pendarovskega in mu izrazil sožalje. Dodal je, da lahko Makedonci računajo na pomoč iz Slovenije, “da bodo lažje premostili ta tragični dogodek, ki je prizadel bolnike v bolnišnici, zdravstveno osebje, njihove družine ter številne druge”, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!