Prah z asteroida razkriva skrivnosti. Nasa: To je neverjeten material (VIDEO)

Magazin 29. Jan 202405:03 0 komentarjev

Nasa je pred dnevi javnosti razkrila prve analize raziskav vzorcev, ki jih je sonda Osiris-Rex prinesla z asteroida Bennu, starega toliko kot sončni sistem.

Nekaj mesecev po tem, ko se je Nasino vesoljsko plovilo Osiris-Rex vrnilo z obiska asteroida Bennu in na Zemljo prineslo kapsulo, napolnjeno s prahom z asteroida, je raziskovalcem ameriške vesoljske agencije končno uspelo sneti pokrov in videti, kaj je notri.

Nasa je imela namreč kar nekaj težav z odpiranjem kapsule, kar je bila posledica dveh zagozdenih pritrdilnih elementov, poroča agencija Reuters, potem pa ji je uspelo in tovor – prah in kamnine, ki jih je sonda zbrala na asteroidu – so lahko začeli preiskovati. Materiala ni veliko, le nekaj manj kot četrt kilograma, vendar je za znanstvenike nadvse dragocen. Gre za nedotaknjene kamnine in minerale z asteroida, starega kot Osončje, ki lahko veliko povedo o nastanku in zgodovini.

Znanstveniki menijo, da bi bil lahko ta material kot nekakšen “kamen iz Rosette” za razlago zgodovine sončnega sistema in vsega, kar je v njem, vključno z življenjem na Zemlji. (Kamen iz Rosette je bil kamen z napisom v treh pisavah, ki so ga našli v Egiptu in je pomagal dešifrirati staro egipčansko pisavo. Mnogi frazo “kamen iz Rosette” uporabljajo kot prispodobo za ključno pomoč pri reševanju uganke ali problema, op. a.)

Osiris-Rex so izstrelili leta 2016, na asteroidu Bennu je pristal decembra 2018, tam dve leti nabiral vzorce in se 24. septembra lani vrnil na Zemljo. Že iz prejšnjih opazovanj so znanstveniki vedeli, da so na asteroidu prisotne ogljikove spojine in minerali, ki se običajno tvorijo v okoljih, ki vključujejo vročo vodo in ogljikov dioksid, piše New York Times. To nakazuje, da je imel večji objekt, katerega del je bil nekoč Bennu, izvire vroče vode ali kakšno drugo vrsto obsežnega hidrotermalnega sistema. Če je tako, je mogoče, da obstaja tekoča voda, ki je bila več milijard let ujeta v pore v mineralih, še piše časnik.

Znanstvena ekipa je pred odprtjem kapsule že lahko preučevala nekaj materiala, ki se je ujel v preostali del vesoljskega plovila, in v njih že odkrila sledove vode. Zdaj ko je vzorec končno odprt, si bosta Nasa in njena ekipa znanstvenikov prizadevali za zaščito vzorca in ga dali na voljo znanstvenikom po vsem svetu za analizo in študij. Pri Nasi pričakujejo, da bo to še letos.

Kaj lahko material iz Bennuja razkrije?

Dante Lauretta, profesor planetarne znanosti in kozmokemije na Univerzi Arizona, pravi, da lahko material, pridobljen na Bennuju, pomaga razkriti eno največjih ugank: zakaj je na Zemlji toliko vode?

Lauretta in mnogi drugi znanstveniki menijo, da so jo na Zemljo prinesli kometi in asteroidi, ki so v “otroški dobi” Osončja padli iz vesolja na naš planet. Prve raziskave vzorcev iz Bennuja kažejo, da so na njem prisotni podobni materiali, kot jih lahko najdemo na Zemlji. “Glineni minerali na Zemlji so podobni mineralom, kot so tisti, ki jih vidimo med vzorci z Bennuja. Takšni materiali so pristali na Zemlji pred 4 ali 4,5 milijarde let, zaradi česar je naš svet postal primeren za bivanje. Vidimo torej, kako se je voda vključila v trdni material in nato na koncu v planete. In ne samo Zemlja, verjetno sta tudi Venera in Mars imela obilo vode,” je dejal v izjavi ob odprtju vsebine.

Prve preiskave pa so potrdile tudi prisotnost ogljika. “Zakaj je ogljik tako pomemben? Nujen je za vse življenje na Zemlji. Vsi temeljimo na ogljiku,” pa je ob predstavitvi povedal Daniel Glavin, višji znanstveni delavec pri Nasi.

“Eden od razlogov, zakaj želimo iskati ogljik v teh vzorcih, je razumeti, ali bi lahko asteroidi, kot je Bennu, ne samo dostavili vodo, iz katere so nastali naši oceani, ampak dejansko posejali Zemljo s prebiotičnimi kemikalijami – gradniki življenja.” Ob tem je povedal, da je eden od analitikov, ki so preučevali prve vzorce materiala z Bennuja, v njem odkril tako imenovane organske kroglice. “Veste, to je neverjeten material,” je bil navdušen.

Direktor Nase, Bill Nelson, pa je dejal: “Zakaj to počnemo? Ker v Nasi skušamo ugotoviti, kdo smo, kaj smo, od kod prihajamo, kakšno je naše mesto v tej prostranosti, ki se ji reče vesolje. In ta misija bo našim znanstvenikom pomagala pri raziskovanju nastajanja planetov za prihodnje generacije.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!