Pravosodno ministrstvo ne bo preganjalo nekdanjega podpredsednika Mika Pencea

Svet 02. Jun 202320:36 0 komentarjev
Mike Pence
Leah Millis/REUTERS

Preiskava nekdanjega podpredsednika ZDA Mika Pencea glede zaupnih dokumentov je zaključena. Pravosodno ministrstvo ZDA je sporočilo, da ga ne bodo kazensko preganjali.

Pravosodno ministrstvo ZDA je sporočilo, da ne bo kazensko preganjalo nekdanjega podpredsednika ZDA Mika Pencea, pri katerem so našli več zaupnih dokumentov iz časa, ko je bil v Beli hiši – prav tako kot pri nekdanjem predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in trenutnem predsedniku Joeju Bidnu.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je po odhodu iz Bele hiše odnesel več škatel zaupnih dokumentov, ki bi jih po zakonu morali hraniti v nacionalnem arhivu ZDA. Sprva je trdil, da jih nima, nato je del dokumentov predal, del pa zadržal. Agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI so nato med hišno preiskavo na Trumpovem posestvu v Mar-a-Lagu na Floridi našli in odnesli dokumente, med katerimi jih je bilo več zaupne narave.

Zaupne dokumente so kasneje našli tudi v eni od pisarn trenutnega predsednika Bidna in pri nekdanjem podpredsedniku Penceu. Preiskavo sta oba naročila sama, potem ko je Trumpov primer močno odmeval v medijih in v javnosti. Tako Biden kot Pence sta dovolila dostop agentom FBI in trdila, da sploh nista vedela za najdene dokumente.

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je sicer za preiskavo Trumpa v tem primeru imenoval posebnega tožilca Jacka Smitha, ki obenem preiskuje tudi povezavo nekdanjega predsednika z napadom na kongres 6. januarja 2021. Da bi se izognil obtožbam o politizaciji, je Garland imenoval posebnega tožilca tudi za preiskavo v Bidnovem primeru.

Trump medtem vztraja, da je nedolžen, ob tem pa je žalil tožilca Smitha in govoril o nadaljevanju “največjega lova na čarovnice v zgodovini”, kot je večkrat označil omenjeno preiskavo. Pojavila so se tudi medijska razkritja o tem, da naj bi nekdanji predsednik nepooblaščenim osebam kazal zaupne načrte Pentagona o morebitnem napadu ZDA na Iran, kar bi lahko imelo resne pravosodne posledice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!