Prazne police: Srbi uvajajo prepoved izvoza svežega mleka

Svet 06. Sep 202211:19 1 komentar
mleko na trgovykih policah v Srbiji
Nova.rs

Sklep srbske vlade naj bi preprečil pomanjkanje mleka v državi.

Srbska vlada je na današnji seji spremenila uredbo o omejevanju cen osnovnih živil s predpisom nove najvišje maloprodajne cene mleka. Kot poroča srbski Euronews, ki se sklicuje na informacije srbske vlade, bo UHT mleko z 2,8 odstotka mlečne maščobe od danes stalo 128,99 dinarja (1,1 evra). Spreminja se tudi najvišja marža za vse vrste UHT-mleka, ki se znižuje z 12 na 5 odstotkov.

Sklep srbske vlade uvaja tudi prepoved izvoza svežega mleka in nekaterih mlečnih izdelkov do 30. septembra, poroča Euronews.

Kmetje so v preteklih dneh opozarjali, da se je zaradi povišanih stroškov proizvodnje surovega mleka, podražitev krme in suše, ki je prizadela Srbijo, zmanjšala proizvodnja surovega mleka in posledično odkup.

V preteklih dneh so bile v nekaterih trgovskih verigah opazne prazne police z mlekom, ta sklep srbske vlade pa naj bi preprečil pomanjkanje in uredil oskrbo trga.

Srbska vlada je pred tem 30. avgusta podaljšala veljavnost uredbe o omejevanju cen osnovnih živil, s katero je bila cena mleka do danes omejena na 119,99 dinarja (1,02 evra).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje