Prebežniki vztrajajo na poljski meji. Morawiecki: Idejni vodja je v Moskvi

Svet 10. Nov 202111:07 > 14:57 3 komentarji
Belorusija
REUTERS

Večje število beguncev in migrantov se iz Belorusije še vedno želi prebiti na ozemlje Unije. Razmere ostajajo še posebej napete na meji med Poljsko in Belorusijo. Dvema skupinama migrantov se je uspelo prebiti skozi ograjo, ki razmejuje državi, pri čemer so aretirali več deset oseb. Poljski premier Mateusz Morawiecki je v zvezi z migrantsko krizo Belorusijo obtožil "državnega terorizma".

Dogajanje na meji med Poljsko in Belorusijo je še naprej napeto. Več sto prebežnikov, večinoma iz bližnjevzhodnih držav, je navkljub hladnim temperaturam še vedno na obmejnem območju, od koder se iz Belorusije skušajo prebiti na Poljsko. Preboj ograje, ki razmejuje državi, je po navedbah poljskih medijev uspel dvema skupinama, zaradi česar so poljske oblasti aretirale več kot 50 oseb.

“V zadnjih 24 urah je policija pridržala več kot 50 ljudi v bližini Bialowieze, potem ko so nezakonito prečkali mejo,” je sporočil tiskovni predstavnik tamkajšnje policije za francosko tiskovno agencijo AFP. Pri tem je potrdil, da gre za dve ločeni skupini migrantov, nekaterim pa se je uspelo izogniti aretaciji. Na območju meje med Poljsko in Belorusijo sicer patruljira 15.000 poljskih vojakov, navaja Reuters.

Begunce in migrante, ki so v Belorusijo prispeli z Bližnjega vzhoda, naj bi v državo pripeljale beloruske oblasti; domnevno zato, da bi lahko izsiljevale Evropsko unijo in jo prisilile k odpravi sankcij zoper Belorusijo. Medtem ko Unija Belorusijo obtožuje nečloveškega ravnanja s prebežniki, se nadaljuje tudi izmenjava očitkov med Varšavo in Minskom.

Poljska
MON/REUTERS

Morawiecki: “Idejni vodja je predsednik Putin”

Poljsko obrambno ministrstvo je danes na Twitterju očitalo Belorusiji, da zastrašuje migrante s streli. Ob tem je objavilo posnetek, na katerem je slišati strel in kričanje ljudi. Beloruske varnostne oblasti so obtožili še nasilja nad migranti.

Po drugi strani pa Belorusija pripadnikom poljskih varnostnih sil očita, da so huje pretepli več oseb, ki so se skušale prebiti na ozemlje Evropske unije. Ob tem so objavili fotografije več ljudi, menda Kurdov, z okrvavljenimi glavami in rokami z globokimi urezninami, ki so nastale med prebijanjem skozi ograjo.

Mateusz Morawiecki
(Mateusz Morawiecki). Urad poljskega premierja/REUTERS

V dogajanje je že vključena tudi Rusija, zaveznica Belorusije. Po včerajšnjem pogovoru sta beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in ruski predsednik Vladimir Putin sporočila, da ju skrbi nameščanje poljskih vojakov na poljsko-beloruski meji. Medtem pa je poljski premier Mateusz Morawiecki za nastalo stanje okrivil Putina. “Ta napad, ki ga izvaja Lukašenko, ima idejnega vodjo v Moskvi, idejni vodja je predsednik Putin,” je v torek v parlamentu dejal poljski predsednik vlade.

“To, s čimer se soočamo, moramo biti jasni, je manifestacija državnega terorizma,” pa je danes na skupni novinarski konferenci z Michelom v Varšavi še dejal Morawiecki. Michel je potrdil, da je na mizi znova več možnih sankcij proti Belorusiji, države članice pa naj bi se o tem pogovorile v ponedeljek. “Pokazati moramo močno enotnost, da bi lahko imeli vpliv in končali, kar se dogaja, saj ni sprejemljivo,” je dodal.

Da bi lahko na dogajanje vplival Kremelj, pa menijo v Berlinu. Nemška kanclerka Angela Merkel je po telefonu pozvala ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj izkoristi svoj vpliv in posreduje pri Belorusiji, da ta zaustavi nečloveško instrumentalizacijo migrantov, je sporočil tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert. Putin je glede tega menil, da bi se morala EU neposredno pogovarjati z Minskom.

Litva je zaradi zaostrenih razmer na svoji meji z Belorusijo za en mesec razglasila izredne razmere na obmejnem območju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje