Litva zaradi napetosti na meji razglasila izredne razmere

Svet 09. Nov 202119:54 > 21:01 1 komentar
litva, meja
Janis Laizans/REUTERS

Litva je zaradi zaostrenih razmer na svoji meji z Belorusijo za en mesec razglasila izredne razmere na obmejnem območju. Tam bo od srede veljalo omejeno gibanje, prepovedano bo tudi zbiranje ljudi. Evropska unija pa je danes režimu beloruskega predsednika Lukašenka očitala nečloveški pristop do prebežnikov.

Izredne razmere, ki jih je danes na predlog vlade potrdil parlament, bodo veljale pet kilometrov od meje, na tem območju pa je tudi več migrantskih centrov. Litovske oblasti so danes sicer zabeležile 170 poskusov nezakonitega prečkanja meje, kar je več kot v preteklih dneh. Migranti naj bi se zbirali v bližini tromeje med Belorusijo, Litvo in Poljsko. Razmere so vse bolj napete.

Poljska in Litva ter v manjši meri Latvija so tarča velikega pritiska na svoji meji z Belorusijo, ki je obenem zunanja meja Evropske unije. Beloruske oblasti s predsednikom Aleksandrom Lukašenkom na čelu namreč že več mesecev namerno spodbujajo prebežnike, predvsem iz nemirnih držav Bližnjega vzhoda, kot sta Irak in Afganistan, naj uporabijo Minsk kot tranzitno točko na njihovi poti v EU.

Bruselj Minsku zato očita “hibridno vojno” kot odgovor na sankcije unije po lanskih spornih predsedniških volitvah. Minsk tovrstne obtožbe vztrajno zanika. Podporo je medtem Litvi izrekel premier Janez Janša. “Litva varuje naše skupne meje EU in si zasluži vso možno pomoč EU,” je tvitnil in dodal, da je Slovenija pripravljena ponuditi pomoč.

EU Lukašenku očita nečloveški pristop

Evropska unija je danes režimu beloruskega predsednika Lukašenka očitala nečloveški pristop do prebežnikov. Bruselj se dogovarja s 13 državami, da bi omejile migracije v smeri Belorusije, od koder skušajo nato prebežniki vstopiti v EU. Lukašenko je danes očitke zavrnil, češ da migrante na mejo vodijo tihotapci.

“To je del nečloveškega in res gangsterskega pristopa Lukašenkovega režima,” je danes o razmerah na poljsko-beloruski meji, kamor prebežnike Belorusija lažno privablja z obljubo lažjega vstopa v EU, povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano. Evropska unija je medtem že prepričala Irak, da je ustavil lete iz Bagdada v Minsk. O podobnih dogovorih se trenutno pogovarja še s 13 državami, iz katerih bi lahko prišli migranti, ki bi jih izkoristila Belorusija za pritisk na EU. Med njimi so DR Kongo, Egipt, Gruzija, Irak, Jordanija, Pakistan in Turčija. Okoli 20 držav pa trenutno opazujejo, kako bi se lahko razmere razvile. Stano je še povedal, da zelo podrobno opazujejo tudi Rusijo.

Lukašenko je očitke zavrnil. Za več tisoč migrantov na meji s Poljsko je okrivil mednarodne tihotapce ljudi, ki jim migranti plačajo večje vsote denarja za pot v boljše življenje na Zahodu. “To niso reveži, ki prihajajo,” je dejal.

litva, meja
Janis Laizans/REUTERS

Charles Michel pozval k solidarnosti

Ob zaostritvi razmer na vzhodni meji EU z Belorusijo je predsednik Evropskega sveta Charles Michel na Twitterju pozval države članice, naj podprejo Poljsko, Litvo in Latvijo. Ponovil je, da Evropska unija ne bo sprejela poskusa izkoriščanja prebežnikov.

“Poljska in baltske meje so meje EU. Vsi za enega, eden za vse,” je dejal v govoru v Berlinu ob obletnici padca Berlinskega zidu.

Nadaljeval je, da se Evropska unija sooča s hibridnim napadom, ko Belorusija izkorišča stiske prebežnikov kot orožje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje