Prebivalci Berlina podprli razlastitev velikih nepremičninskih družb

Svet 27. Sep 202113:49 > 13:56 0 komentarjev
Berlin, Nemčija
PROFIMEDIA

Poleg zveznih parlamentarnih volitev ter volitev oblasti v Berlinu in zvezni deželi Mecklenburg - Pomorjansko je včeraj v nemški prestolnici potekal še referendum o razlastitvi velikih nepremičninskih podjetij.

Berlinski volilci so odločali, ali si želijo razlastitve velikih nepremičninskih podjetij, ki imajo v nemški prestolnici v lasti več kot 3.000 stanovanjskih enot. Stanovanja, ki jih imajo v lasti velike nepremičninske firme, bi po predlogu pobudnikov – Deutsche Wohnen & Co. – odkupila berlinska mestna oblast. K referendumski pobudi so Berlinčane spodbudile visoke najemnine.

Tovrstno razlastitev nepremičninskih podjetij je podprlo več kot 56 odstotkov udeležencev referenduma. Dosežen je bil tudi kvorum, potreben za veljavnost referenduma: volilna udeležba je bila več kot 25-odstotna.

Nedeljski referendum za politike pravno gledano ni zavezujoč, saj volilci niso odločali o konkretnem predlogu zakona. Za to, da bo želja volilcev izpolnjena, mora s sprejetjem ustrezne zakonodaje poskrbeti mestni zakonodajalec. “Ignoriranje referenduma bi bilo politični škandal,” je ob prvih izidih povedal tiskovni predstavnik pobudnikov kampanje Kelle Kunkel.

Nemško ustavno sodišče je aprila odločilo, da je zamrznitev najemnin za obdobje petih let, ki so jo na začetku leta 2020 uvedli v Berlinu, neustavna, češ da najemniški trg že urejajo zvezni zakoni.

Do razlastitve več kot 200.000 stanovanj?

Pobudniki referenduma upajo, da bi bilo z oblikovanjem in implementacijo ustrezne zakonodaje razlaščenih 240.000 najemniških stanovanj, ki bi prešla v roke mestnih oblasti. Morebitne zakonodajne spremembe bi vplivale na 15 odstotkov najemnih stanovanj v nemški prestolnici, piše tiskovna agencija AP.

Franziska Giffey
Hannibal Hanschke/REUTERS

Na glasovanje sta pred volitvami neuspešno skušali vplivati veliki nemški nepremičninski podjetji, Vonovia in Deutsche Wohnen. Sporočili sta, da berlinskim mestnim oblastem prodajata okoli 15.000 najemniških stanovanj, a njuno obvestilo očitno ni prepričalo volilcev nemške prestolnice, ki so jim tradicionalno blizu leve politične opcije.

Z nedeljskim glasovanjem je sovpadlo sporočilo največje nemške nepremičninske družbe Vonovia, da prevzema manjšega konkurenta Deutsche Wohnen in bo po novem skupno nadzorovala približno 550.000 stanovanj v vrednosti več kot 80 milijard evrov.

SPD v Berlinu dobila še en mandat

Kot kažejo prvi uradni izidi, bodo Berlin tudi v prihodnje vodili socialdemokrati (SDP). Kandidatka stranke Franziska Giffey, ki bo postala prva županja mesta, pa razlastitvam ni naklonjena. “Še vedno menim, da razlastitve ne bodo pomagale ustvariti niti enega novega stanovanja ali rešiti velikega vprašanja dostopnosti stanovanj,” je povedala, a dodala, da je voljo ljudi treba spoštovati.

Da razlastitev ni rešitev za probleme berlinskega nepremičninskega trga, je bil po referendumu pričakovano prepričan tudi izvršni direktor Vonovie Rolf Buch.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!