Prebivalci nemških mest zaradi onesnaženega zraka tožijo državo

Svet 02. Okt 202213:52 0 komentarjev
Frankfurt
Frankfurt (PROFIMEDIA)

Prebivalci nekaj nemških mest tožijo državo. Razlog za to je onesnaženost zraka oziroma zakonodaja, ki da neustrezno ščiti zdravje ljudi. Kot trdijo tožniki, so ravni trdnih delcev in dušikovega dioksida v Nemčiji do petkrat višje od varnih.

Nekaj prebivalcev nemških mest Berlin, Düsseldorf, Frankfurt in München se je odločilo zaradi onesnaženega zraka v domačem okolju tožiti nemško državo, je ta teden sporočila organizacija Deutsche Umwelthilfe (DUH), ki jih predstavlja. Tožniki so prepričani, da veljavna zakonodaja “demonstrira neprimerno zaščito človekovega zdravja”.

Kot je sporočilo organizacije povzela francoska tiskovna agencija AFP, so ravni trdnih delcev in dušikovega dioksida v Nemčiji do petkrat višje od varnih ravni, opredeljenih s strani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Direktor organizacije Jürgen Resch je izpostavil, da tožba pomeni poziv k takojšnjemu ukrepanju za “zmanjšanje onesnaževanja zraka, do katerega med drugim prihaja zaradi prometa, kurjenja lesa in kmetijstva”.

“Politiki naredijo premalo za zaščito ljudi, kot sem jaz, ki živim ob prometni cesti,” je tožbo nemške države pospremil eden od sedmih tožnikov, Volker Becker-Battaglia iz Münchna.

Lani v tem času je sicer v Nemčiji prav na podlagi obljub o okoljskih prioritetah nastala nova koalicijska vlada. Zeleni so se na oblasti znašli po več kot 20 letih, pri tem pa napovedali, da bo država do leta 2030 opustila termoelektrarne in da bo do tedaj 80 odstotkov električne energije ustvarila iz obnovljivih virov. Okoljske skrbi so nato zasenčile ruska invazija v Ukrajini, posledično pa akutna energetska kriza in rekordno visoka inflacija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!