Prebivalci pred gledališčem v Mariupolu z belo barvo zapisali otroci

Svet 17. Mar 202207:11 > 09:15 0 komentarjev
gledališče v Mariupolu
Maxar Technologies/REUTERS

V gledališču v Mariupolu, ki so ga včeraj bombardirale ruske sile, je zatočišče poiskalo vsaj 1.200 civilistov. Pred gledališčem in za njim so prebivalci z belo barvo zapisali "otroci".

V stavbi gledališča v ukrajinskem mestu Mariupol je zatočišče pred vojno vihro poiskalo 1.200 civilistov. Na tla pred in za stavbo so z belo barvo zapisali “otroci”, je videti na satelitskih posnetkih. Kljub temu so ruske sile stavbo bombardirale, je za BBC potrdil namestnik župana Sergej Orlov. Ljudje so ostali pokopani pod ruševinami, ker obstreljevanje še poteka, tudi ni znano število smrtnih žrtev.

Primerjava slik gledališča pred napadom in po njem kaže obseg uničenja.

gledališče gledališče
Press service of the Donetsk Regional Civil-Military Administration/REUTERS
gledališče gledališče
Press service of the Donetsk Regional Civil-Military Administration/REUTERS

“Naša srca so strta,” je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Obleganje mesta Mariupol je primerjal z obleganjem Leningrada v drugi svetovni vojni. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je napad označil za “še en grozljiv vojni zločin”.

Župan mesta Oleksandr Senkevič pa je v pogovoru za BBC dejal: “Temu bi rekel ruski nacizem, ker ubijajo ljudi. Ko pravijo, da poskušajo ‘denacificirati’ ali ‘demilitarizirati’ Ukrajino, je to popolnoma neresnično, saj samo ubijajo civiliste.” “Mislim, da jim je všeč okus krvi,” je dodal.

V Mariupolu, ki so ga obkolile ruske sile, je po nekaterih ocenah ujetih 300.000 ljudi, ki nimajo dostopa do tekoče vode, elektrike ali plina. Oblasti ocenjujejo, da je od začetka vojne zgolj v obleganem mestu umrlo najmanj 2.400 ljudi, in dodajajo, da je resnična številka najverjetneje višja. Zmanjkuje tudi hrane in zdravil, Rusija pa preprečuje, da bi humanitarna pomoč prispela v mesto.

Mariupol je za Moskvo ključna strateška tarča, saj bi lahko povezal njene sile na Krimu in regijo Donbas na vzhodu, s čimer bi Ukrajince odrezali od Azovskega morja, piše STA.

Rusija je napad na civilno tarčo zanikala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!