V vrsti za prvi “zahodni” hamburger je stalo kar 30.000 ljudi

Svet 09. Mar 202210:31 > 12:46
McDonalds
PROFIMEDIA

Podjetjem, ki so Rusijo zaradi napada na Ukrajino že zapustila, se pridružujejo še giganti prehrambne industrije. Rusi bodo tako ostali brez Coca-Cole, Pepsija, Starbucksa in McDonald’sa. Ta je pred 32 leti, ko se je odprla prva poslovalnica – takrat še v Sovjetski zvezi – mnogim Rusom ponudil prvi vpogled v zahodno, kapitalistično kulturo.

McDonald’s se je na rusko invazijo na Ukrajino odzval z zaprtjem vseh ruskih poslovalnic. Teh je 850, v njih pa je zaposlenih približno 62.000 ljudi. Iz podjetja so sporočili, da bodo vsem zaposlenim še naprej izplačevali mesečne plače. Izvršni direktor ruskega McDonald’sa Chris Kempczinski je o zaprtju povedal: “Zaradi svojih vrednot ne moremo ignorirati nepotrebnega trpljenja ljudi v Ukrajini.”

Big Mac v Rusiji: prvi vpogled onkraj železne zavese

Štirinajst let so trajala neizprosna pogajanja, ki so dosegla, da se je pred 32 leti v Moskvi odprl prvi McDonald’s. Za Ruse, ki so takrat doživljali gospodarske in politične pretrese, je bil nekaj popolnoma novega in neznanega. “Čeprav to zveni zelo trivialno, je zaprtje McDonald’sa v Rusiji zelo simbolično. Ko se je leta 1990 v Moskvi odprla prva restavracija, so se moji starši pridružili 30.000 ljudem, ki so čakali v vrsti za vstop. Za večino Rusov je bil to prvi vpogled v to, kako jedo ljudje onkraj železne zavese,” je na Twitterju zapisala Rusinja Varia Borcova.

Prihod McDonald’sa je dokončno naznanil prihod kapitalizma v Rusijo, navdušenje, s katerim so ga Rusi sprejeli, pa je nakazovalo, da se stvari v Sovjetski zvezi spreminjajo, piše History.com.

Restavracij v takratni Sovjetski zvezi ni bilo veliko, poroča Washington Post. Na prvi hamburger in krompirček so Rusi čakali več ur. V nasprotju z McDonald’si drugod po svetu je ta v Rusiji veljal za prestižno restavracijo – cene so bile za povprečnega Rusa precej višje kot za Američana. Po navedbah Washington Posta je moral leta 1990 Rus za big maca delati dve uri in pol, medtem ko si ga je Američan zaslužil v 20 minutah.

Rusi ostali tudi brez Starbucksa in Coca-Cole

Starbucks bo zaprl 130 lokalov v Rusiji, v katerih je zaposlenih skoraj 2.000 Rusov. Podjetje jim je obljubilo finančno podporo. “Obsojamo grozovit ruski napad na Ukrajino in sočustvujemo z vsemi prizadetimi v tej vojni,” je povedal izvršni direktor Starbucksa Kevin Johnson. Ves posel z Rusijo prekinja tudi Coca-Cola.

Seznam podjetij, ki so se na vojno v Ukrajini odzvala z umikom iz Rusije, se daljša. V torek so se za to poleg McDonald’sa, Starbucksa in Coca-Cole odločili še IBM, Shell, Danone in Pepsi. Pred tem so sodelovanje z Rusijo prekinila že podjetja Apple, Google, Ikea, Netflix, H & M, Samsung, Toyota …