Rusija ostaja brez Appla, Samsunga, Ikee, H&M, Chanela …

Svet 05. Mar 202211:26 > 20:05 4 komentarji
H&M v Rusiji
PROFIMEDIA

Potem ko je Rusija konec prejšnjega tedna napadla Ukrajino, večja mednarodna podjetja zapuščajo Rusijo in ustavljajo poslovanje v državi. Poslovalnice sta tam v zadnjih dneh med drugim zaprla tudi Ikea in H&M, češki pivovar Budvar pa je napovedal, da na vzhod ne bo več izvažal piva. V Rusiji prav tako ne bo več mogoče kupiti najnovejšega iPhona, že danes pa ni mogoče plačati z aplikacijo Apple Pay. Za zaustavitev prodaje telefonov in čipov se je odločil tudi Samsung.

ZDA, EU, Velika Britanija in številne druge države so zaradi ruskega napada na Ukrajino v zadnjih dneh proti Rusiji uvedle stroge (gospodarske) sankcije. Državam so se pri tem pridružila tudi nekatera večja podjetja, med drugim tudi Ikea, Toyota, Apple, Google in Netflix.

Kot piše CBS News, so sankcije Zahoda za zdaj zaobšle energetski sektor, kjer je Rusija glavni igralec – je tretji največji proizvajalec nafte na svetu in drugi največji proizvajalec zemeljskega plina. Kljub temu pa so se velika svetovna nafta podjetja odločila, da prekinejo sodelovanje v Rusiji. Ameriški naftni velikan ExxonMobil je na primer napovedal, da se bo v imenu konzorcija, ki vključuje ruska, indijska in japonska podjetja, začel postopoma umikati z glavnega naftnega polja, ki ga upravlja v Rusiji. Za umik so se odločila tudi BP, Shell in Equinor.

Z ruskega trga se umikajo tudi veliki igralci s trga avtomobilske in letalske industrije. Boeing in Airbus sta sporočila, da sta zaustavila dobavo in servis letal za ruske letalske prevoznike. Nemški Volkswagen je na primer sporočil, da bo ustavil proizvodna obrata v Kalugi in Nižnem Novgorodu, v Rusijo pa ne bodo več uvažali avtomobilov znamk skupine Volkswagen, kar vključuje znamke Audi, Porsche in Škoda. Za podobne korake so se odločili še nekateri avtomobilski proizvajalci, med njimi japonska Toyota, Volvo, Mercedes-Benz, Renault in Harley-Davidson.

Rusi ostali tudi brez češkega piva

Airbnbn, ki upravlja platformo za kratkoročno oddajanje nepremičnin, je sporočila, da ustavlja svoje aktivnosti v Rusiji in Belorusiji. So pa nekateri uporabniki začeli najemati nepremičnine v Ukrajini, saj želijo s tem finančno podpreti tamkajšnje ljudi, ki so že deset dni borijo proti ruskim silam. Rusiji pa so hrbet obrnili tudi nekateri večji proizvajalci pijač, med drugim češki pivovar Budvar. Omejitev sodelovanja z Rusijo sta napovedali tudi platformi za pretočno predvajanje glasbe oziroma video vsebin Spotify in Netflix, Walt Disney pa je napovedal, da si v ruskih kinodvoranah ne bo mogoče ogledati novih filmov.

Ikea in H&M zaprla svoje trgovine

V Rusiji je svoje poslovalnice začasno zaprl tudi švedski pohištveni gigant Ikea, v poslovalnici v Moskvi pa je bila zato v četrtek nepopisna gneča. Prodajo je v tej državi ustavil tudi švedski modni trgovec H&M, trgovine pa je zaprl tudi ameriški Nike in nemški proizvajalec športnih oblačil Puma. Da se umikajo iz države, so napovedale tudi nekatere prestižne znamke, med drugim podjetje LVMH, ki upravlja z znamkami Christian Dior, Givenchy, in Bulgari, ter Chanel. Za zaprtje se je odločila tudi modna hiša Prada.

Tehnološka podjetja omejila sodelovanja

Rusijo pa zaradi invazije v Ukrajini kaznujejo tudi veliki tehnološki velikani. Apple je sporočil, da bo v Rusiji ustavil prodajo novih iPhonov in drugih priljubljenih naprav, prav tako so ustavili možnost plačevanja s funkcijo Apple Pay, kar je med med uporabniki že povzročilo precej nejevolje. Uporabniki izven Rusije v trgovini z aplikacijami prav tako ne morejo več dostopati do aplikacij nekaterih provladnih ruskih medijev – Sputnik in RT. Tudi južnokorejsko podjetje Samsung, ki ima v Rusiji na trgu mobilne telefonije večinski tržni delež, je sporočilo, da ustavlja dobavo telefonov in čipov. Za ustavitev prodaje se je odločil tudi ameriški Microsoft.

Za blokado proruskih medijev v trgovini z aplikacijami se je odločil tudi Google, v Rusiji pa so onemogočili možnost plačevanja s storitvijo Google Pay. Za blokado ruskih medijev sta se odločili tudi podjetji Tiktok in Meta, ki ima v lasti Facebook in Instagram. Prodajo je v Rusiji ustavil tudi proizvajalec računalniške opreme Dell.

Nekatera podjetja pa se kljub temu niso odločila, da zapustijo ruski trg, med njimi tudi Coca Cola. Zaradi tega je bilo podjetje deležno številnih kritik, Coca Cola pa na to odgovarja, da ima obveznosti do partnerjev in zaposlenih v tej državi. Zaradi tega so se tri ukrajinske trgovske verige odločile, da priljubljene pijače ne bodo več prodajale na svojih policah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje