Pred izraelsko obalo našli redek bronasti kovanec

Svet 27. Jul 202207:52 0 komentarjev
izrael
Izraelska uprava za starine

V Izraelu so odkrili okoli 1850 let star bronast kovanec. Na dobro ohranjenem kovancu je mogoče videti podobo rimske boginje in zodiakalnega znamenja. To je prvič, da so tovrstni kovanec odkrili ob izraelski obali.

Pred obalo Izraela so odkrili bronast kovanec, star približno 1850 let. Na nenavadno dobro ohranjenem kovancu sta podoba rimske boginje Lune in zodiakalno znamenje raka, so sporočile izraelske oblasti. Kovanec sodi v serijo 13 kovancev, od katerih jih dvanajst prikazuje različna znamenja zodiaka, eden pa celoten živalski krog z vsemi zodiakalnimi znamenji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V starorimski mitologiji je Luna boginja, ki uteleša mesec. Lunina atributa, po katerih jo je mogoče prepoznati na upodobitvah, sta krona v obliki polmesca in voz, na katerem se vozi, ko preganja noč. Pogosto dopolnjuje svojega brata, boga sonca Sola.

Na drugi strani kovanca je podoba 15. cesarja rimskega cesarstva Antonija Pija, ki je vladal med letoma 138 in 161. Na kovancu je tudi vtisnjeno besedilo “leto osem”. Ocenjujejo, da je kovanec nastal med letoma 144 in 145 ter da je bil skovan v Aleksandriji v Egiptu.

“To je prvič, da so tovrstni kovanec odkrili ob izraelski obali in gre za redko obogatitev zbirke narodnih zakladov,” je povedal direktor oddelka za pomorsko arheologijo Jakob Šarvit.

Izraelske oblasti sicer izvajajo raziskave ob izraelski obali, da bi odkrili, dokumentirali in raziskali starodavna najdišča in njihove najdbe. Kovanec je na morskem dnu našel izraelski strokovnjak za numizmatiko Lior Sandberg. V zadnjem desetletju je Izrael spremenil dojemanje morja, ki ga zdaj priznava kot sestavni del kulturne dediščine in ne zgolj mejo, je ob tem dejal generalni direktor uprave, pristojne za starine, Eli Eskosido.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!