Tudi po Trumpovem pozivu McCarthy ni prejel dovoljšnje podpore

Svet 04. Jan 202316:23 > 19:17 0 komentarjev
kongres, Kevin McCarthy
REUTERS/Evelyn Hockstein

V ZDA znova poskušajo izvoliti predsednika predstavniškega doma, potem ko v torek na treh glasovanjih nihče ni prejel dovoljšnje podpore. Vendar tudi na današnjih glasovanjih nihče od nominiranih kandidatov ni prejel dovolj glasov. Glavnemu pretendentu za zmago republikancu Kevinu McCarthyju tako ni pomagala niti podpora Donalda Trumpa, ki je republikanske poslance pozval h glasovanju zanj.

Poslanci ameriškega predstavniškega doma so znova glasovali o predsedniku spodnjega doma kongresa. Tako kot na treh torkovih glasovanjih tudi tokrat nihče od nominiranih kandidatov ni prejel dovoljšnje podpore. Za izvolitev je namreč treba prejeti vsaj polovico glasov poslancev, ki o tem glasujejo. Ob polni dvorani to pomeni 218 glasov.

V spodnjem domu ameriškega kongresa tako ostajajo v brezizhodnem položaju. Vodji republikanske stranke Kevinu McCarthyju, ki je bil po vmesnih volitvah glede na tradicijo in tesno republikansko večino glavni kandidat za predsednika, namreč nikakor ne uspe prepričati okoli dvajsetih republikanskih poslancev, ki veljajo za podpornike nekdanjega predsednika Donalda Trumpa ter njegove skrajnejše politike.

Ti ob vsakem glasovanju nominirajo in podprejo svojega kandidata, brez njihovih glasov pa McCarthy ne more postati predsednik. Za dosego dovolj velike podpore namreč ne sme izgubiti več kot štirih republikanskih glasov. Na glasove demokratov seveda ne more računati, saj ti enotno podpirajo svojega kandidata Hakeema Jeffriesa, ki pa zaradi republikanske večine v spodnjem domu kongresa nima realnih možnosti za izvolitev.

McCarthyju na današnjem glasovanju tako ni pomagala niti podpora nekdanjega predsednika Trumpa. Ta je vse republikance pozval, da naj glasujejo za vodjo stranke. “Naj se veliki uspeh z volitev ne sprevrže v ogromen in sramoten poraz,” je svojim strankarskim kolegom na družbenem omrežju Truth zabičal Trump.

Predstavniški dom brez predsednika svojih nalog ne more opravljati. Novi poslanci tako pred njegovo izvolitvijo ne morejo niti zapriseči. Številne so že v torek v dvorano spodnjega doma kongresa pospremili njihovi otroci in drugi družinski člani, ki pa svečane zaprisege niso dočakali.

kongres, zda
REUTERS/Evelyn Hockstein

Predsednika spodnjega doma volili tudi 133-krat

Torkov neuspeh McCarthyja v prvem krogu je bil zgodovinski. Po podatkih kongresnih zgodovinarjev predsednika spodnjega doma v več kot 200-letni zgodovini niso v prvem poskusu do sedaj izvolili le v 14 primerih. Skoraj vsi takšni dogodki datirajo v obdobje pred ameriško državljansko vojn, ko se je dvostrankarski sistem šele razvijal. Trenutni proces izbire predsednika, ki gre že v šesti krog, je trenutno deveti najdaljši.

Vse od državljanske vojne do danes pa predsednika predstavniškega doma v prvem krogu niso izvolili le enkrat. Točno pred stotimi leti je namreč Frederick Gillet do predsedniškega položaja v spodnjem domu kongresa prišel po devetih krogih glasovanj. Najdlje pa so trajale volitve predsednika predstavniškega doma med letoma 1855 in 1856. Da je to mesto zasedel Nathaniel Banks, so morali opraviti kar 133 krogov glasovanj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!