Negotovost v ZDA: spodnji dom kongresa tudi po tretjem krogu brez predsednika

Svet 03. Jan 202320:33 > 04. Jan 2023 06:38 0 komentarjev
Kevin McCarthy
REUTERS/Jonathan Ernst

Poslancem predstavniškega doma ameriškega kongresa tudi v tretjem krogu ni uspelo izvoliti svojega predsednika. Skupina skrajnejših republikanskih poslancev je znova podprla nekoga drugega in ne vodje republikanske stranke Kevina McCarthyja. V tretjem glasovanju je dobil še manj glasov kot v prvih dveh. McCarthy sicer glede na tradicijo in republikansko večino velja za glavnega pretendenta. Današnje dogajanje v spodnjem domu kongresa je prelomno, saj so bili vsi predsedniki v zadnjih stotih letih izvoljeni v prvem krogu.

Po vmesnih volitvah 8. novembra v ameriškem kongresu potekata prvi zasedanji senata in predstavniškega doma, v katerem izbirajo novega predsednika. Vendar izbira za razliko od preteklih glasovanj ne poteka gladko, saj del republikanskih predstavnikov ne želi podpreti njihovega vodje Kevina McCarthyja. Po stotih letih tako predsednik spodnjega doma ameriškega kongresa ne bo izbran v prvem krogu.

Vendar je bilo že pred koncem drugega kroga glasovanja ponovno jasno, da predsednik tudi tokrat ne bo izbran. Kandidat za predsednika mora za izvolitev zbrati večino glasov vseh poslancev, ki so v dvorani prisotni. Ta številka na današnjih glasovanjih, kjer so prisotni vsi predstavniki, znaša 218 glasov. V predstavniškem domu imajo večino republikanci, ki imajo 222 predstavnikov, medtem ko jih imajo demokrati 212.

Ob takšnem razmerju moči McCarthy za zmago ne sme izgubiti več kot štirih republikanskih glasov. Vendar manjša skupina okoli desetih republikanskih poslancev, ki spadajo pod skrajno desno krilo stranke, McCarthyja noče podpreti. V prvem krogu so tako nominirali in podprli poslanca Andyja Biggsa, ki je prejel 10 glasov, v drugem pa Jima Jordana, ki ga je podprlo 19 poslancev.

V tretjem krogu je McCarthy izgubil še en glas in jih zbral 202, Jordana pa je podprlo 20 poslancev, medtem ko demokrati enotno podpirajo svojega Hakeema Jeffriesa – ta je znova prejel vseh 212 demokratskih glasov. CNN poroča, da bi lahko bil izid glasovanja v tretjem krogu opozorilen za McCarthyja, saj je izgubil podporo še enega republikanca. Ken Buck je dejal, da verjame, da bo vodja predstavniškega doma republikanske stranke sčasoma izgubil več podpore, če se bo glasovanje zavleklo, povzema CNN.

McCarthy sicer vztraja: v torek pozno zvečer je sporočil, da se nikakor ne namerava umakniti s tekme za predsednika predstavniškega doma.

Ob dejstvu, da je vseh 212 demokratskih poslancev na obeh glasovanjih enotno podprlo svojega kandidata Jeffriesa, je vodja republikanske stranke v položaju, ko ne more zbrati dovoljšnjega števila glasov. Na obeh glasovanjih je dobil 203 glasove. Kot poroča CNN, bi se brezizhodna situacija lahko spremenila, če bi del poslancev zapustil glasovanje, s tem pa bi se znižalo število glasov, potrebnih za izvolitev.

Del republikanskih poslancev, ki noče podpreti McCarthyja, velja za močne podpornike nekdanjega predsednika Donalda Trumpa ter njegove skrajnejše politike. Trenutnega vodjo stranke imajo za preveč sredinskega, mnogi pa mu zamerijo tudi to, da je bil McCarthy po napadu na kapitol leta 2021 kritičen do Trumpa.

Na kaotično dogajanje v predstavniškem domu se je odzval tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da se v volitve ne bo vmešaval.

Izbor predsednika predstavniškega doma poteka tako, da vsak član na glas izreče ime kandidata, ki ga podpira. Pri tem lahko omeni kogarkoli, ne le člane predstavniškega doma. Če predsednik ni izvoljen v prvem krogu, predstavnike čaka ponovno glasovanje, ki ga ponavljajo, dokler nekdo ne dobi potrebne večine. Zasedanje predstavniškega doma se namreč lahko začne šele po izvolitvi predsednika ali predsednice.

Vodja republikancev McCarthy je v dopoldanski izjavi za medije okrcal uporne poslance svoje stranke in jih obtožil, da ga izsiljujejo z zahtevami po visokih položajih v predstavniškem domu. Posvaril jih je, da se zasedanje kongresa ne more začeti, dokler ne bo izvoljen predsednik predstavniškega doma, s čimer po njegovih besedah sami zavlačujejo uresničevanje svojih načrtov.

Ti večinoma vključujejo uvedbo preiskav proti predsedniku Bidnu, njegovi vladi ter družinskim članom, toda možnosti za to so majhne, saj bi moral tovrstne zakonodajne predloge potrditi senat, kjer imajo večino demokrati.

Predsednika spodnjega doma volili tudi 133-krat

Današnji neuspeh McCarthyja v prvem krogu je zgodovinski, saj so bili vsi predsedniki predstavniškega doma v zadnjih stotih letih izvoljeni v prvem krogu. Leta 1923 je namreč Frederick Gillet do predsedniškega položaja v spodnjem domu kongresa prišel po devetih krogih glasovanj.

Še dlje pa so trajale volitve predsednika predstavniškega doma med letoma 1855 in 1856. Da je to mesto zasedel Nathaniel Banks, so izvedli 133 krogov glasovanj, ki so trajala kar dva meseca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!