Pred volitvami vladajoča poljska stranka napovedala zvišanje otroških dodatkov

Svet 15. Maj 202319:36 0 komentarjev
Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki. (Foto: PROFIMEDIA)

Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) je pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami napovedala zvišanje otroških dodatkov in drugih socialnih prejemkov, ki bodo državni proračun obremenili za dodatnih 5,3 milijarde evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z januarjem poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) načrtuje zvišanje otroških dodatkov s sedanjih 110 evrov na 176 evrov na mesec na otroka, je danes v Otwocku pri Varšavi povedal poljski premier Mateusz Morawiecki.

Vodja stranke PiS Jaroslaw Kaczynski je načrte za nadaljnjo širitev socialne države napovedal že v nedeljo na konferenci stranke. Napovedal je tudi, da bodo zdravila v prihodnje brezplačna za mlajše od 18 let in upokojence, starejše od 65 let. Poleg tega naj bi ukinili cestnino na državnih avtocestah.

Na Poljskem bodo parlamentarne volitve potekale oktobra ali v začetku novembra, natančen datum še ni določen.

Predstavniki opozicije in ekonomisti so kritični do napovedi in trdijo, da državna darila spodbujajo tudi inflacijo, poroča dpa. Po prvi oceni osrednjega statističnega urada je stopnja inflacije aprila v primerjavi z enakim mesecem lani na Poljskem znašala 14,7 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!