Bo Bolgarija res popustila in nehala blokirati pogajanja s Severno Makedonijo?

Svet 22. Jun 202214:15 > 15:09 1 komentar
Josep Borrell
PROFIMEDIA

Potem ko so voditelji treh držav Zahodnega Balkana – Srbije, Albanije in Severne Makedonije – zagrozili z bojkotom vrha EU v četrtek in petek, so si zdaj premislili. Razjezila jih je namreč predvsem bolgarska blokada začetka pogajanj Severne Makedonije z Unijo, a je danes iz Sofije prišla novica, da naj bi blokado vendarle umaknili.

Glavna tema tokratnega vrha EU bo potrjevanje statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini in Moldaviji, a na dnevnem redu bo tudi približevanja Zahodnega Balkana Uniji.

Slovenski premier Robert Golob bo po napovedih predlagal, da se status kandidatke nemudoma podeli še BiH, pričakovati pa je bilo tudi ostrejšo kritiko Bolgarije, ki že dve leti blokira začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Pritisk na Sofijo, da končno omogoči napredovanje teh držav na poti v EU, se je namreč dodatno okrepil po začetku ruske invazije na Ukrajino. Več držav članic Unije zdaj še glasneje kot doslej opozarja, da spričo Ukrajine ne smemo pozabiti na Zahodni Balkan, da morajo veljati enaki vatli za vse ter da je evropska perspektiva ključna za varnost in stabilnost te regije.

Na vidiku odpravljena blokada?

Bolgarija je doslej kot predpogoj za umik blokade zahtevala, da se v pogajalski okvir Severne Makedonije vključijo tudi teme, kot so skupna zgodovina, jezik in nacionalna identiteta obeh držav, kar pa v Skopju odločno zavračajo. Vlada proevropskega premierja Kirila Petkova, ki je položaj zasedla decembra, je pod hudim pritiskom drugih držav članic nedavno nakazala, da je vendarle pripravljena popustiti, a se je zaradi tega znašla v velikih težavah doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz koalicije je namreč ta mesec izstopila stranka ITN televizijskega voditelja Slavija Trifonova, zaradi česar je vlada izgubila večino v parlamentu. Največja opozicijska konservativna stranka Gerb nekdanjega premierja Bojka Borisova je to nemudoma izkoristila in zahtevala glasovanje o nezaupnici vladi, ki naj bi potekalo prav danes zvečer. Kot je videti, pa so kljub vladni krizi v Sofiji danes vendarle dosegli dogovor o umiku blokade v EU. Med drugim se je namreč evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi na Twitterju že zahvalil Borisovu in njegovi stranki, ker sta sprejela “zgodovinsko odločitev za Evropo in Severno Makedonijo” ter pristala na začetek pristopnih pogajanj v skladu s francoskim predlogom.

Francija kot predsedujoča Svetu EU v prvi polovici leta je namreč skušala posredovati med sprtima stranema in je pripravila kompromisni predlog, ki bi omogočil deblokado evropske integracije Severne Makedonije. Kot je še zapisal komisar, pričakujejo, da bo bolgarska vlada še danes v parlamentu predstavila nujno potrebne predloge, ki bodo omogočili umik blokade.

Bolgarski predsednik Rumen Radev je medtem ocenil, da je francoski predlog za Bolgarijo najboljši doslej, a da ne gre hiteti z izjavami o zgodovinski zmagi, saj tudi ta predlog ne zagotavlja zadostne zaščite bolgarskih interesov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Borisov je v izjavi za medije kasneje potrdil, da bo za vladni predlog za deblokado makedonskih pogajanj v parlamentu glasovalo vseh 59 poslancev stranke Gerb, saj da je francoski predlog “najboljša rešitev za prihodnost Balkana, EU in Bolgarije”.

Iz urada srbskega predsednika Aleksandra Vučića so medtem po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug danes pred kratkim sporočili, da so se s premierjema Albanije Edijem Ramo in Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim odločili, da se v četrtek in petek vendarle udeležijo vrha EU v Bruslju in tam skupaj nastopijo kot voditelji držav t. i. Odprtega Balkana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje