Pred začetkom podnebne konference država gostiteljica odobrila plinski projekt

Svet 05. Okt 202321:14 0 komentarjev
COP 28
PROFIMEDIA

Emiratski energetski velikan Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) je sporočil, da je podpisal pogodbi za gradnjo velikega plinskega projekta. Podjetje je projekt pridobilo le nekaj tednov pred začetkom podnebne konference COP28, ki jo bodo gostili ravno Združeni arabski emirati.

Podjetje bo vložilo v razvoj priobalnih polj Hail in Ghasha, pri čemer se je zavezalo, da bo to “prvi svetovni projekt, katerega cilj bo delovati z ničelnimi emisijami toplogrednih plinov”, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Pogodbi za obe polji naj bi bili vredni 16,9 milijarde dolarjev. Gradbena dela na lokaciji bosta izvedla emiratski National Petroleum Construction in italijanski Saipem, medtem ko bo za kopensko infrastrukturo zadolženo še eno italijansko podjetje, Tecnimont.

Adnoc je sporočil, da projekt vsebuje inovativno tehnologijo za razogljičenje, ki bo lahko zajela in shranila 1,5 milijona ton ogljikovega dioksida letno. Projekta Hail in Ghasha sta del koncesije Ghasha v emiratu Abu Dabi, katerega cilj je do leta 2030 načrpati več kot 42 milijonov kubičnih metrov plina dnevno.

Podnebni konferenci, ki se bo v Dubaju začela 30. novembra, bo predsedoval prvi mož Adnoca Sultan al-Jaber, kar je med okoljevarstveniki sprožilo veliko polemik. Adnoc se je sicer zavezal, da bo do leta 2045 pri svojem delu dosegel ogljično nevtralnost, kamor pa ni vštet ogljični odtis, ki ga povzročijo njihove stranke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!