Predsednica komisije napovedala 12. paket sankcij proti Rusiji

Svet 27. Okt 202317:25 2 komentarja
Charles Michel in Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

"Ukrajina je za nas prioriteta in bo to tudi ostala," je ob zaključku vrha EU zatrdil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Trdno zavezanost podpori Ukrajini je izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je napovedala pripravo 12. svežnja sankcij proti Rusiji.

Podpora Ukrajini ostaja osrednja prednostna naloga Evropske unije, je danes po dvodnevnem zasedanju voditeljev sedemindvajseterice v Bruslju povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

To je poudarila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je dejala, da je bilo “v razpravi zelo jasno, da se kljub geopolitičnim napetostim na Bližnjem vzhodu še naprej osredotočamo na podporo Ukrajini”. Predsednica komisije je ob tem napovedala, da pripravljajo dvanajsti paket sankcij proti Rusiji. Bruselj si prizadeva omejiti prihodke Moskve, ki jih ima ta na področju izvoza diamantov v Evropo. Pri tem se močno usklajuje s partnerji v skupini G7, je povedala von der Leyen.

Kot je dejal Michel, so govorili o nadaljnji vojaški, pa tudi finančni podpori. Visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella in komisijo so voditelji pozvali, naj pripravita predlog zakonodajne podlage, ki bo omogočila uporabo v okviru zahodnih sankcij zamrznjenega ruskega premoženja za povojno obnovo Ukrajine.

Von der Leyen je zagotovila, da bo Bruselj predstavil konkreten predlog, ki se bo sprva osredotočil na to, kako uporabiti donose, ki jih imajo posamezne finančne institucije v EU od zamrznjenega ruskega premoženja. Tega je po trenutnih ocenah za okoli 211 milijard evrov, je povedala.

K sprejetju novega svežnja sankcij je že v četrtkovem videonagovoru voditelje članic pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Obenem je opozoril, da je treba cenovno kapico na rusko nafto revidirati, saj je “očitno, da ne deluje tako učinkovito”, kot je bilo pričakovati ob njeni uvedbi. Po njegovih besedah je treba “zmanjšati kapico in okrepiti mehanizme za njeno uveljavljanje”.

Zelenski je v luči prizadevanja Ukrajine za članstvo v EU dejal, da je njegova država na dobri poti pri sprejemanju reform, potrebnih za začetek pogajanj o članstvu. Pričakuje, da bodo voditelji odobrili začetek pristopnih pogajanj. O tem bodo predvidoma odločali na decembrskem vrhu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje