Predsednica Pirc Musar čestitala Erdoganu. Čestitke tudi z vrha ZN in Nata

Svet 29. Maj 202310:27 0 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Profimedia

Recepu Tayyipu Erdoganu so po včerajšnji zmagi v drugem krogu predsedniških volitev že čestitali številni svetovni voditelji. Čestitke je Erdoganu po Twitterju poslala tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Prav tako sta mu čestitala generalna sekretarja ZN in Nata.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan po zmagi v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev še naprej prejema čestitke iz tujine. Čestitala mu je tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. V čestitki na Twitterju je med drugim zapisala, da se “veseli nadaljevanja strateškega dialoga med Slovenijo in Turčijo”.

“Čestitke Recepu Tayyipu Erdoganu ob ponovni izvolitvi za turškega predsednika. Veselimo se nadaljevanja strateškega dialoga med Slovenijo in Turčijo, krepitve partnerstva v Natu ter spodbujanja miru in varnosti v svetu,” je na Twitterju zapisala predsednica Pirc Musar.

Turški predsednik je medtem že v nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da bo zmagovalec volitev, dobival tudi čestitke iz tujine. Med prvimi so mu čestitali madžarski premier Viktor Orban in katarski emir Tamim Bin Hamad, prav tako ruski predsednik Vladimir Putin.

Kasneje mu je čestital še ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pa tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki so se zavzeli za nadaljnje sodelovanje.

Čestitke z vrha ZN in Nata

Za ponovno izvolitev sta mu tako čestitala tudi generalna sekretarja Nata in ZN.

“Čestitam turškemu predsedniku Erdoganu za ponovno izvolitev. Veselim se nadaljevanja našega skupnega dela in priprav na vrh Nata julija,” je v nedeljo zvečer na Twitterju zapisal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Podobno čestitko mu je izrekel tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Erdogan je v nedeljo v drugem krogu predsedniških volitev premagal kandidata združene opozicije Kemala Kilicdarogluja. Dobil je približno 52 odstotkov glasov, Kilicdaroglu pa nekaj manj kot 48 odstotkov. 69-letni Erdogan, ki je v Turčiji kot premier in predsednik na oblasti že 20 let, bo tako vodil državo še pet let.

Erdogan se je že nekaj ur, preden je turška volilna komisija pozno zvečer objavila začasne izide, v nastopu pred privrženci v Istanbulu zahvalil volilcem, ker so mu izrazili zaupanje, da bo še pet let vodil državo.

Poziv k prekinitvi turških pristopnih pogajanj z EU

Vodja Evropske ljudske stranke (EPP) in najmočnejše evropske politične skupine v Evropskem parlamentu Manfred Weber je medtem po ponovni izvolitvi Erdogana pozval k prekinitvi turških pristopnih pogajanj z EU, češ da si tega ne želi ne Ankara ne Bruselj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Ta proces moramo odložiti, saj ovira krepitev odnosov med EU in Turčijo,” je poudaril v danes objavljenem intervjuju za več nemških časnikov, ki so del medijske skupine Funke. Ob tem je Erdogana še pozval, naj vendarle podpre vstop Švedske v Nato.

Rajanje in spopadi tudi v Nemčiji

Po razglasitvi zmage je v nekaterih turških mestih izbruhnilo navdušenje. Ljudje so se zbirali ne le okoli njegovega doma v Istanbulu, temveč tudi okoli predsedniške palače v Ankari in na trgih, med njimi na istanbulskem trgu Taksim.

Proslave so potekale tudi v Nemčiji, kjer živi okoli 1,5 milijona turških državljanov. V nedeljo je tako na stotine ljudi po ulicah mest, med drugim v Berlinu, Duisburgu in Hamburgu, vozilo avtomobile, okrašene s turškimi zastavami.

Po navedbah policije je proslavljanje večinoma potekalo mirno. Spopadi pa so izbruhnili v Mannheimu, kjer so turški državljani policiste obmetavali z različnimi predmeti. V spopadih ni bilo poškodovanih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!