Predsednica Pirc Musar začenja tridnevni obisk v Črni gori

Svet 23. Apr 202407:44 > 16:37 3 komentarji
Obisk črnogorskega predsednika Jakova Milatovića v Sloveniji
Obisk črnogorskega predsednika Jakova Milatovića v Sloveniji (Foto: BOBO)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar začenja tridnevni uradni obisk v Črni gori. Danes jo bo v Cetinju sprejel kolega Jakov Milatović, do četrtka pa bo obiskala še prestolnico Podgorica ter Tivat in Kotor. Gre za krepitev rednega dvostranskega sodelovanja med državama. Milatović je bil novembra na povabilo Pirc Musar že na uradnem obisku v Sloveniji.

Po sprejemu z vojaškimi častmi bo sledil sestanek delegacij, Nataša Pirc Musar pa bo v dvorišču predsednikove rezidence v Cetinju posadila tudi drevo prijateljstva, so napovedali v uradu Jakova Milatovića.

Predsedničin obisk predstavlja nadaljevanje in krepitev rednega dvostranskega sodelovanja med državama. Milatović je novembra na povabilo predsednice Pirc Musar obiskal Slovenijo, nazadnje pa sta se predsednik in predsednica srečala v začetku meseca na odprtju Delfskega gospodarskega foruma v Grčiji.

Kot so zapisali v predsedničinem uradu, bo v ospredju obiska gospodarsko sodelovanje, a bosta z gostiteljem naslovila tudi številne druge teme, kot so denimo razmere na Zahodnem Balkanu.

Pirc Musar in Milatović se bosta drugi dan obiska udeležila tudi odprtja jadranskega foruma o okolju, družbi in upravljanju (ESG Adria Summit) v Tivtu ter obiskala Kotor, tretji dan pa odprla poslovni forum, ki ga v Podgorici organizira tamkajšnja gospodarska zbornica.

Predsednica Pirc Musar se bo v okviru uradnega obiska srečala tudi s predsednikom skupščine Črne gore Andrijo Mandićem in predsednikom vlade Milojkom Spajićem.

Pirc Musar Črni gori zagotovila nadaljnjo podporo na poti v EU

Predsednica je danes v Črni gori Milatoviću zagotovila, da Slovenija trdno podpira Črno goro na njeni evropski poti, so sporočili iz urada predsednice. Odnose med državama sta oba ocenila kot odlične in se strinjala, da obstaja še veliko potenciala za njihov razvoj.

“V Sloveniji, ki je že 20 let članica EU, ima Črna gora iskreno prijateljico in zaveznico, ki trdno podpira vašo nadaljnjo evropsko pot in vam je pri tem pripravljena pomagati,” je po srečanju z Milatovićem povedala Pirc Musar.

Ob tem je poudarila, da se v sedanjih izjemno zahtevnih in nestabilnih razmerah v svetu ne sme pozabiti na Zahodni Balkan, vključitev te regije v EU pa je “odločilen dejavnik regionalne stabilnosti” in “pomemben dejavnik splošne evropske stabilnosti”.

Po besedah predsednice morajo države Zahodnega Balkana doseči standarde EU, sprejeti določene reforme in spoštovati sprejete dogovore, hkrati pa mora EU kot izkušena in dobronamerna voditeljica tem državam pomagati. Opozorila je, da “občutek pozabljenosti” oziroma nezanimanja lahko vodi v širjenje nestabilnosti.

Z Milatovićem sta sicer odnose med Slovenijo in Črno goro označila za odlične in se strinjala, da obstaja še veliko potenciala za njihov razvoj. Kot pomembno sta izpostavila njuno sodelovanje v procesu Brdo – Brioni. Letošnje srečanje procesa bo letos gostil prav Milatović.

V nadaljevanju obiska sta predsednika posadila drevo prijateljstva v parku rezidence predsednika Črne gore, predsednica pa je v spremstvu gostitelja tudi položila venec k Spomeniku partizanskim borcem na Gorici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje