Predsednik Pahor: Rusijo bi vojaški poseg drago stal

N1 video 18. Feb 202217:26 > 01. Mar 2022 14:21 3 komentarji

Ob robu varnostne konference v Münchnu je predsednik republike Borut Pahor za TV Slovenija dejal, da moramo v iskanje mirne rešitve rusko-ukrajinskega konflikta investirati vse znanje, moč in politično voljo. Predsednik meni, da bi morebiten vojaški poseg Rusijo zelo drago stal. Opozoril je tudi, da ne smemo spregledati dogajanja na Zahodnem Balkanu.

V Münchnu se je danes začela varnostna konferenca, vodilni svetovni forum o globalni varnostni politiki, ki je udeležuje tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Ob prihodu na konferenco je za TV Slovenija dejal, da je pravilno, da je rusko-ukrajinski konflikt v ospredju vseh pozornosti, tudi konference v Münchnu. “To si zaradi skrbi, ki jih povzroča, tudi zaslužimo,” je dejal predsednik republike.

“Mislim, da moramo investirati vse znanje, moč in politično voljo v dialog in mirno rešitev te krize. Moja ocena je, da bi vojaški poseg Ruske federacije v Ukrajini federacijo politično, vojaško, gospodarsko, tudi moralno zelo visoko stal,” meni Pahor. “Je pa res, kar sva se pogovarjala s finskim in latvijskim predsednikom, da to vzdrževanje miru veliko stane tudi Zahod. Treba je najti način, kako ohraniti mir in znižati stroške tega dogajanja,” je dodal.

Pahor pravi, da želi verjeti visokim predstavnikom Ruske federacije, da nimajo namena napasti Ukrajine. “Ker pa je njihova verodostojnost zelo močno načeta zaradi zavajanja leta 2014 in napada ter zavzetja Krima, morajo sedaj ruski visoki predstavniki z dejanjem to kredibilnost tudi vrniti,” je dejal.

Potrdil je, da so ocene nevarnosti bližajočega se konflikta različne. “Mislim, da ima ameriški sekretar Anthony Blinken prav, ko ugotavlja, da je za razliko od leta 2014 v tej situaciji naša solidarnost in povezanost večja, kot je bila kadarkoli prej. Se pa človek ne more znebiti vtisa, da imajo Američani bolj skrb vzbujajočo oceno razmer, ne samo kot Evropejci, ampak tudi kot sama Ukrajina. Če poslušate predsednika Volodimirja Zelenskega, boste slišali, da poskuša pomiriti situacijo tudi s tem, ko pravi, da so mogoče nekatere ocene preveč stroge,” je opisal Pahor, a ponovno spomnil, da se je ruska intervencija leta 2014 zgodila kljub zagotovilom, da do intervencije ne bo prišlo,” je opisal predsednik republike.

Pahor meni, da je konferenca v Münchnu dragocena, saj ponuja možnost izmenjave argumentov za obe napovedi. “Mislim, da je situacija kljub vsemu skrb vzbujajoča,” je dodal, zato si želi, da bi tudi konferenca prispevala k dialogu in iskanju poti za mirno rešitev krize, a obžaluje odločitev ruskih oblasti, da nanjo niso poslale ministra Sergeja Lavrova, ki se te konference sicer udeležuje.

“Ne smemo podcenjevati razmer na Zahodnem Balkanu”

Predsednik republike je dodatno poudaril, da so skrbi glede ukrajinske krize sicer utemeljene, ne smemo pa podcenjevati razmer na Zahodnem Balkanu. “Tam se zdi, da je vse mirno in prav, ampak temu ni tako. So nekateri procesi, ki so skrb vzbujajoči in če želimo, da se tam stvari razrešijo po mirni poti, moramo dovolj zgodaj opaziti nekatere skrb vzbujajoče pojave. Tukaj mislim na Bosno in Hercegovino, mislim tudi na ohladitev dialoga med Prištino in Beogradom, na nerešitev zapleta med Severno Makedonijo in Bolgarijo. Smo preblizu Zahodnega Balkana, da bi na to gledali ravnodušno ali pa akademsko,” še meni predsednik republike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje