Predsedniške volitve v Peruju: populistka Fujimori v tesnem vodstvu

Svet 07. Jun 202110:09 > 13:17 0 komentarjev

V Peruju je v nedeljo potekal drugi krog predsedniških volitev. Po prvih delnih volilnih izidih z 52,9 odstotka glasov vodi desničarska populistka Keiko Fujimori. Skrajno levi Pedro Castillo je prejel 47,1 odstotka glasov.

Volilna udeležba na nedeljskih predsedniških volitvah v Peruju je bila 77-odstotna. Po prvih delnih volilnih izidih vodi Keiko Fujimori, kandidatka desne stranke. Prejela je 52,9 odstotka glasov, medtem ko je kandidat leve stranke Pedro Castillo prejel 47,1 odstotka glasov, poroča CNN.

Vodja perujske volilne komisije ONPE Pedro Corvetto je povedal, da so prešteti glasovi predvsem z urbanih območjih. Pomemben del glasov z ruralnih delov države in glasov iz tujine morajo še prešteti, je poudaril. Do zdaj so prešteli 42 odstotkov glasov, zato je Corvetto pozval Perujce, da počakajo na uradne izide provinc.

Pedro Castillo
Reuters

Izidi so v skladu z napovedmi, ki so Keiko Fujimori, hčerki nekdanjega predsednika Alberta Fujimorija, napovedali več glasov med urbanimi volilci. Castillo, srednješolski učitelj, ki še nikoli ni imel politične funkcije, je bil bolj priljubljen med volilci ruralnih območij.

Na zadnjih volitvah leta 2016 je Fujimori tesno premagal nekdanji predsednik Pedro Pablo Kuczynski z 50,1 odstotka glasov.

Perujci so se na volišča odpravili med veliko politično nestabilnostjo. Začasni predsednik Francisco Sagasti je postal četrti predsednik v manj kot petih letih, ko je kongres z glasovanjem s položaja odstavil Martina Vizcarra, njegov naslednik Manuel Merino pa je odstopil.

Populistične obljube Keiko Fujimori

Perujce skrbi predvsem okrevanje države po pandemiji, ki je razkrila ogromne neenakosti v državi, kljub opazni rasti BDP in zmanjšanju revščine v zadnjih desetletjih. Oba kandidata sta napovedala reforme v rudarski industriji, a Fujimori se pri nagovarjanju volilcev zanaša na vladne pakete pomoči, medtem ko Castillo napoveduje strukturne spremembe gospodarstva.

Fujimori je napovedala, da bo vsaka družina, ki je zaradi covida-19 koga izgubila, prejela 10.000 perujskih novih solov (približno 2.130 evrov), prav tako pa je napovedala deset milijard novih solov (približno 2,14 milijarde evrov) pomoči manjšim podjetjem. Obljublja tudi pitno vodo skupnostim, ki niso priključene na glavne vodovode.

Castillo je medtem obljubil, da bo ustavil rudarske projekte v Tingo Marii, reformiral pokojninski sistem, decentraliziral javne univerze in ustanovil ministrstvo za znanost in tehnologijo. “Kako je mogoče, da je v tako premožni državi toliko nesreče, toliko neenakosti, profit pa imajo samo največji, tudi če ne delajo,” je dejal.

Napovedal je tudi nova pogajanja z večjimi rudarskimi podjetji, ki po njegovih besedah jemljejo bogastvo državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!