Predstavniški dom ameriškega kongresa izvolil novega predsednika

Svet 25. Okt 202320:44 0 komentarjev
Mike Johnson
Foto: PROFIMEDIA

Predstavniški dom ameriškega kongresa je za novega predsednika danes izvolil republikanca Mika Johnsona iz Louisiane.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je za novega predsednika danes izvolil republikanca Mika Johnsona iz Louisiane. Johnson, ki uživa podporo nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je prejel je 220 glasov, za izvolitev jih je potreboval 215. Demokrat Hakeem Jefrries je dobil 209 glasov.

V govoru po izvolitvi je Johnson govoril o ZDA kot upanju za ves svet. “Resnično verjamem, da so najboljši dnevi šele pred nami,” je poudaril. Vmes je imel nekaj pozitivnih besed tudi o demokratskih kolegih.

Ameriški predsednik Joe Biden je Johnsonu čestital za izvolitev in ponovil, da si bo prizadeval za sodelovanje z vsakim, ki bo izvoljen. “Američani pričakujejo sodelovanje republikancev v predstavniškem domu z menoj in senatnimi demokrati,” je sporočil.

Biden je še v času iskanja novega predsednika predstavniškega doma, ko ta ni moral sprejemat zakonskih aktov, poslal v kongres prošnjo za potrditev 106 milijard dolarjev vrednega zakona za pomoč Ukrajini, Izraelu, utrditev varnosti na meji in druge namene, o katerem lahko kongres sedaj odloča. Sprejeti mora tudi proračun za letošnje proračunsko leto, ki se je začelo 1. oktobra, ali pa spet začasno podaljšati financiranje vladnih agencij.

Prejšnji predsednik Kevin McCarthy je bil odstavljen 3. oktobra in predstavniški dom je do izvolitve novega predsednika vodil vršilec dolžnosti Patrick McHenry, ki pa ni imel pooblastil za zakonodajno delo.

Republikanska večina je najprej šla na volitve z Jimom Jordanom iz Ohia, ki je trikrat dobil manj glasov kot demokrat Jeffries, nobeden od njiju pa ni dobil dovolj glasov za osvojitev položaja. Jordanovemu neuspehu in Johnsonovi izvolitvi analitiki pripisujejo razlikam v njunih značajih. Jordan je prepirljiv in z njim naj bi bilo izjemno težko sodelovati, Johnson pa ima kljub prepadu v političnih pogledih prijatelje tudi med demokrati in je prijazen.

Jim Jordan
Jim Jordan (Foto: PROFIMEDIA)

Zmernejši republikanci so ga na koncu podprli, ker ni tako očitno skrajen kot Jordan, sprejemljiv pa je bil tudi za skrajno desnico na čelu s Trumpom.

Republikanci so imeli več internih glasovanj za izbiro kandidata in nihali med zmernimi in konservativnimi poslanci. Na koncu pa so se v torek odločili za Johnsona, potem ko je po le nekaj urah od kandidature odstopil zmerni Tom Emmer iz Minnesote. Pri izbiranju kandidatov je aktivno sodeloval tudi Trump, ki je podpiral Jordana in Johnsona, nasprotoval pa Emmerju.

Johnson, ustavni pravnik z diplomo z državne univerze v Lousiani, je bil državni kongresnik Louisiane, preden je bil leta 2016 prvič izvoljen v zvezni predstavniški dom. Tam zdaj služi svoj četrti mandat. Johnson je branil Trumpa med obema ustavnima obtožbama zaradi pritiskov na Ukrajino in spodbujanja napada na kongres 6. januarja 2021, podpiral je tožbe proti izidu predsedniških volitev leta 2020 in bil proti potrditvi zmage demokrata Joeja Bidna v kongresu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!