Predvolilna Brazilija: Bolsonaro podpornike nagovoril na vojaški paradi

Svet 07. Sep 202220:42 0 komentarjev
Jair Bolsonaro
Adriano Machado/REUTERS

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je vojaško parado ob 200. obletnici neodvisnosti Brazilije izkoristil za promocijo sebe kot kandidata na prihajajočih predsedniških volitvah oziroma za diskreditacijo javnomnenjskih anket. Predsedniške volitve v Braziliji bodo oktobra, sodeč po javnomnenjskih raziskavah pa bo aktualnega desničarskega predsednika Brazilije premagal nekdanji brazilski predsednik, kandidat levega pola Luiz Inacio Lula da Silva.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je na današnji paradi ob 200. obletnici brazilske neodvisnosti imel goreč govor, v katerem je javnomnenjske ankete, ki kažejo na zmago njegovega protikandidata na prihajajočih predsedniških volitvah, razglasil za lažne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tokratna okrogla obletnica poteka ravno v znamenju predsedniške tekme, v kateri sodeč po anketah precej bolje kaže nekdanjemu predsedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi. Kandidat levičarske delavske stranke, ki je vodil Brazilijo med letoma 2003 in 2010, pred štirimi leti ni mogel kandidirati na volitvah, ker je prestajal zaporno kazen zaradi korupcije, kar je Bolsonaru omogočilo zmago. Brazilsko vrhovno sodišče je nato lani razveljavilo to obsodbo, s čimer so mu omogočili, da ponovno kandidira. Prvi krog letošnjih volitev bo potekal 2. oktobra.

Bolsonaro tako izkorišča obletnico neodvisnosti kot del predvolilne kampanje. V prestolnici Brasilia je nekdanji vojaški častnik Bolsonaro pred svojim govorom pospremil vojaško parado.

“Ne bodo se vrnili na prizorišče zločina,” je svojim podpornikom dejal Bolsonaro, s čimer se je obregnil na korupcijsko afero, ki je Luli onemogočila kandidaturo pred štirimi leti. “Ljudje so na naši strani – na strani dobrega,” je še dodal.

Jair Bolsonaro
Adriano Machado/REUTERS

Pred koncem proslav bo Bolsonaro danes predvidoma obiskal še Rio de Janeiro, kjer pa predvidoma ne bo tradicionalne vojaške parade na Aveniji predsednika Vargasa. Letos je želel Bolsonaro parado premakniti na avenijo ob sloviti plaži Copacabana, vendar so po nasprotovanju mestnih oblasti iz vojske sporočili, da parade v običajni obliki sploh ne bo. Namesto tega bo brazilska vojska pripravila nekoliko manjšo slovesnost, Bolsonaro pa bo na aveniji ob Copacabani gostil ločen dogodek.

Skladno z analizami javnega mnenja (Genial/Quaest) Lula da Silvo podpira 44 odstoktov volilcev, Bolsonara pa 34 odstokotv. To je več kot minuli teden, ko je imel aktualni brazilski predsednik 32-odstotno podporo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!