Preiskava tudi zoper ameriškega predsednika Bidna in njegovega sina

Svet 17. Nov 202221:05 1 komentar
Joe Biden
PROFIMEDIA

Dan po tem, ko je postalo jasno, da bodo imeli v predstavniškem domu od januarja večino, so kongresni republikanci v skladu s pričakovanji naznanili preiskavo predsednika ZDA Josepha Bidna in njegovega sina Hunterja zaradi domnevnih kršitev zakonov, korupcije in zlorabe pooblastil.

Najava preiskave, ki jo bo v odboru za pravosodje vodil eden najtesnejših zaveznikov Donalda Trumpa v kongresu Jim Jordan iz Ohia, je pričakovana in televizija CNN poroča, da se je vlada Josepha Bidna na to pripravljala več mesecev in naj bi imela izdelan načrt obrambe. Najeli so uglednega odvetnika Richarda Sauberja, ki bo primer vodil s svojo ekipo.

Republikanci nameravajo preiskovati prenosni računalnik Hunterja Bidna, na katerem naj bi bile obremenilne informacije, njegovo poslovanje s Kitajsko in Ukrajino.

Kongres sicer nima pooblastil za preiskave navadnih državljanov, ki niso na političnih položajih, kot je Hunter Biden, a sta kongresnika Jordan in James Comer danes zatrdila, da je bil predsednik Biden aktivno vpleten v posle svojega sina.

Oba sta zatrdila, da imajo 14 žvižgačev, ki bodo to pokazali. Družina Biden naj bi s tem, da je nekdanji podpredsednik Joe Biden sinu zagotavljal dostop do dobro plačanih položajev in poslov s tujino, postala milijonarska. Dokazov sicer še nimajo, saj je Comer, ki bo predvidoma vodil odbor za vladni nadzor, priznal, da bodo šele skušali ugotoviti, ali je bil predsednik res vpleten v sinove posle. Proti Hunterju Bidnu sicer že teče preiskava pravosodnega ministrstva ZDA, vendar pa so poročila kredibilnih medijev doslej razkrila, da naj bi šlo za domnevno laganje ob nakupu osebnega orožja in nekaj morebitnih davčnih utaj.

Val preiskav tudi na drugih področjih

Val preiskav se obeta tudi na drugih področjih. Republikanci naj bi med drugim želeli preiskovati zdravstvenega strokovnjaka Anthonyja Faucija in ministrstvo za domovinsko varnost zaradi nezakonitega priseljevanja. Pravnih posledic preiskave ne bodo imele, republikanci pa upajo, da bodo imeli od njih politično korist, kot so jo imeli pred leti, ko so preiskovali nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton zaradi terorističnega napada na konzulat v Bengaziju. Dokazali ali našli niso ničesar obremenilnega, vendar pa je preiskava škodila Clintonovi med njeno predsedniško kampanjo.

Obenem so republikanci napovedali, da bo konec preiskav Trumpa. Med drugim tako odbor za vladni nadzor od januarja ne bo več zahteval Trumpovih davčnih napovedi. Zadeva je trenutno pred vrhovnim sodiščem.

Trump si bo lahko oddahnil tudi glede preiskave napada njegovih privržencev na kongres 6. januarja lani. Preiskovalni odbor mu je izdal nalog za predajo dokumentov in zaslišanje. Trump se ni odzval in je namesto tega vložil tožbo na sodišče, da primer zavleče, dokler republikanci januarja preiskave ne bi zaključili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje