Preiskovalci FBi znova v rezidenci ameriškega predsednika Bidna

Svet 01. Feb 202317:23 > 20:00 1 komentar
Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Preiskovalci ameriške FBI so znova preiskali dom ameriškega predsednika Joeja Bidna, tokrat so bili v Bidnovi rezidenci v mestu Rehoboth Beach. Povod za preiskavo rezidence so zaupni dokumenti, ki so jih v zadnjem času nepravilno shranjene našli v nekdanji Bidnovi pisarni v Washingtonu in na njegovem domu v Wilmingtonu, ki enako kot Rehoboth Beach leži v zvezni državi Delaware. Preiskovalci po besedah predsednikovega zastopnika danes sicer niso odkrili nobenega dokumenta z oznako zaupno.

Ameriška zvezna policija FBI je preiskala enega od domov predsednika ZDA Joeja Bidna v zvezni državi Delaware, je danes sporočil njegov odvetnik Bob Bauer in dodal, da preiskava poteka sporazumno, brez naloga. Današnja preiskava je tretja, v kateri preiskovalci FBI Bidnove nepremičnine preiskujejo zaradi suma neprimerno shranjenih zaupanih dokumentov, poroča ameriški CNN

Zaupne dokumente so preiskovalci konec lanskega leta našli v Bidnovi bivši pisarni v Washingtonu ter v garaži na njegovem domu v Wilmingtonu (Delaware). Januarja letos so po pregledu hiše v Delawaru našli še šest zaupnih dokumentov. Preiskovalci so imeli po besedah Bauerja dostop do vseh prostorov v hiši. Del dokumentov je iz časa, ko je bil Biden med letoma 1973 in 2009 senator, del pa iz časa, ko je bil ameriški podpredsednik.

Ameriški predsedniki oziroma podpredsedniki morajo sicer zaupne dokumente po koncu mandata predati nacionalnemu arhivu.

Kot še piše CNN, je Biden nepremičnino v mestu Rehoboth Beach kupil po tem, ko je leta 2017 zaključil mandat podpredsednika v času administracije Baracka Obame. Z ženo sta tam občasno preživljala konce tedna, nazadnje sta se tja odpravila med 20. in 23. januarjem.

Preiskava je bila načrtovana

Bauer je v izjavi dejal, da je bila tokratna preiskava načrtovana in da poteka “ob polni predsednikovi podpori in sodelovanju”. Po njegovih besedah se je ta zaradi “operativne varnosti in integritete” začela “brez vnaprejšnjega obvestila javnosti”, poroča britanski BBC. Bauer je po končani preiskavi sporočil, da je ta trajala od pol devetih zjutraj pa do poldneva po krajevnem času, preiskovalci pa niso odkrili nobenega dokumenta z oznako zaupno. Je pa dodal, da so agenti FBI odnesli nekaj na roko napisanih zapiskov in drugega materiala.

Pravosodni minister Merrick Garland je za vodenje preiskave glede dokumentov že pred časom imenoval posebnega tožilca Roberta Hura. Že lani je za preiskavo dokumentov, ki jih je iz Bele hiše odnesel nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, imenoval posebnega tožilca Jacka Smitha. Vendar pa sta primera različna. Trump dokumentov ni hotel vrniti, Biden pa naj bi z njimi ravnal malomarno. Kot je ameriški predsednik dejal pred časom, je njegova ekipa storila, “kar bi morala storiti”, in v celoti sodeluje pri preiskavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje