Prelomen trenutek za raziskovanje vesolja: “To je velik dan za Boeing”

Magazin 06. Maj 202410:50 0 komentarjev
starliner
Foto: PROFIMEDIA

Vse oči vesoljskih navdušencev so te dni uprte proti prvemu testnemu poletu vesoljskega plovila podjetja Boeing s posadko na krovu. Boeing bi ob uspelem poskusu lahko postal drugo komercialno podjetje, ki mu je uspel tak podvig. Po nekajletnem zaostanku za podjetjem SpaceX bi se tekmecu spet približal.

Po zapletih, ki so misijo odložili za nekaj let, bo Boeingovo vesoljsko plovilo z dvema astronavtoma jutri le poletelo proti Mednarodni vesoljski postaji, poročajo tuji mediji.

Če bo testni polet proti vesoljski postaji uspešen, bo Boeing postal drugo zasebno podjetje, ki bo lahko zagotavljalo prevoz posadke do postaje.

Vesoljsko plovilo naj bi iz Cape Canaverala na Floridi vzletelo v torek ob 3.34 po srednjeevropskem času. Med poletom bo posadka preizkusila sedeže ter ocenila podporne in navigacijske sisteme. Astronavta si bosta nadela popolnoma novi vesoljski oblačili, ki naj bi bili precej lažji od vesoljskih oprav, ki so jih astronavti nekdaj nosili.

Starliner je pet metrov visoko in 4,6 metra široko vesoljsko plovilo. V njem je prostora za največ sedem astronavtov, najverjetneje pa bodo z njim rutinsko leteli le štirje. Strokovnjaki, ki so pomagali pri razvoju plovila, pravijo, da bi lahko vozilo vzletelo največ desetkrat.

“To je velik dan za Boeing,” je za BBC dejal dr. Simeon Barber, znanstvenik in profesor na univerzi. Podjetje se je vrsto let pripravljalo na ta dan, se vmes spopadalo z več težavami, zdaj pa je napočil dan D, od katerega je veliko odvisno.

V ozračju je še vedno čutiti nekaj nervoze, sploh ker je bilo podjetje Boeing v minulih mesecih pogosto na tapeti. Mediji so poročali o številnih incidentih, ki so na podjetju pustili črn madež.

Prvi testni polet brez posadke naj bi Starliner sprva opravil že leta 2015, vendar so ga prestavili. Ko se je leta 2019 le odlepilo od tal, je imelo vozilo težavo z motorjem, zaradi prevelike porabe goriva pa kapsula na koncu ni dosegla vesoljske postaje. Uspešen polet je nato podjetju po več letih prestavljanja datuma le uspel leta 2022, vendar tudi ta ni minil brez težav. Strokovnjaki so večkrat izrazili pomisleke o delovanju nekaterih pogonskih motorjev in hladilnih sistemov.

Ekipa se je v zadnjih letih intenzivno ukvarjala z odpravljanjem napak in izpopolnjevanjem vozila. Tako Nasa kot Boeing sta zdaj prepričana, da je Starliner pripravljen na prvi testni polet, sicer misije ne bi odobrila, še poroča BBC.

Starliner naj bi se na Zemljo znova vrnil po desetih dneh. Če se bodo med vzletom pojavile kakršnekoli težave, bo misija nemudoma prekinjena.

“Vstopamo v novo obdobje človeškega raziskovanja,” je za BBC dejal Caleb Henry iz ameriškega svetovalnega podjetja Quilty in pojasnil, da gre za pomemben trenutek za vesoljsko industrijo. “Razburljivo je, da se povečuje vloga zasebnega sektorja. To namreč pomeni vse pogostejše polete proti vesolju, kar s sabo prinaša več priložnosti,” je še dodal.

Če bo misija uspešna, bo podjetje pridobilo dovoljenje za redne polete s posadko proti mednarodni postaji. Njegova naslednja izstrelitev – najverjetneje v začetku prihodnjega leta – bo proti vesolju ponesla štiri astronavte, nekaj opreme in zaloge.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!