Prelomna sodba brazilskega vrhovnega sodišča: staroselci v solzah sreče

Svet 22. Sep 202314:22 0 komentarjev
Staroselci čakajo na odločitev sodišča.
Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino

"Zgodovinska sodba". S temi besedami so staroselci in aktivisti pospremili najnovejšo odločitev brazilskega vrhovnega sodišča, ki je odločilo v primeru poskusa omejevanja priznavanja novih rezervatov staroselcev. Sodišče je odločilo v prid staroselcev.

Sodišče je odločalo o zakonu, ki določa, da se za zavarovano lahko razglasi le območje, ki so ga na dan razglasitve ustave 5. oktobra 1988 zasedala avtohtona ljudstva. Sodniki so glasovali posamič in na koncu je bil rezultat devet proti dva v prid staroselcem.

Pravice staroselcev v brazilski ustavi

Brazilska ustava staroselcem zagotavlja ohranitev njihovih družbenih organizacij, običajev, jezikov, verovanj in tradicij ter pravico do zemlje, ki jo tradicionalno zasedajo, je pred glasovanjem dejala sodnica Carmen Lucia. Lastništva zemlje ni mogoče ločiti od drugih zagotovljenih temeljnih pravic, je poudarila.

Številni staroselci so pred sodiščem proslavljali odločitev. “Pravica je na strani staroselcev,” je dejala vodja vladne agencije za staroselce FUNAI Joenia Wapichana.

Zakaj proslavljajo tudi okoljevarstveniki?

Staroselskim aktivistom pa so se v bran njihovim pravicam pridružili tudi okoljevarstveniki, saj je več študij dokazalo, da so rezervati med najboljšimi načini za boj proti krčenju gozdov in podnebnim spremembam.

proslavljanje staroselcev proslavljanje staroselcev
Proslavljanje staroselcev ob odločitvi ustavnega sodišča. (Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino)
Solze sreče so stekle po licih staroselcev. (Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino)
staroselca v objemu in joku staroselca v objemu in joku
Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
Staroselki se objemata in jočeta Staroselki se objemata in jočeta
Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
Staroselki se objemata in jočeta Staroselki se objemata in jočeta
Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
proslavljanje staroselcev proslavljanje staroselcev
Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
staroselci sedijo na tleh in čakajo rezultat staroselci sedijo na tleh in čakajo rezultat
Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino

Kritiki z vprašanji o že pridobljenih zemljiščih

Kritiki zakona so opozarjali, da staroselci ne bi mogli več pridobiti nazaj območij, s katerih so jih med drugim izgnali v času vojaške diktature.

Sodniki bodo prihodnji teden preučili, kaj to pomeni za več kot 260 primerov, ko so zasebniki in podjetja v okviru sedaj neustavnega zakona pridobili zemljišča staroselcev. Čeprav je sodišče odločilo v prid staroselcem in bodo lahko nazaj dobili ta območja, pa bi lahko trenutni lastniki zemljišč prejeli odškodnino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!